Επίσκεψη στο... Διάστημα

Έκθεση που συνδυάζει φυσικά εκθέματα με νέες τεχνολογίες στον «Ελληνικό Κόσμο»

Βενιού Ειρήνη
Σκεφθείτε να είχατε τη δυνατότητα να γίνετε αστρονόμος ή αστροναύτης για μια μέρα, να μπορούσατε να περιηγηθείτε πέρα από τον πλανήτη Γη και να γνωρίσετε από κοντά την τεχνολογία του Διαστήματος. Σκοπός σας θα είναι η σκληρή δουλειά με στόχο την οργάνωση και τη διαχείριση μιας αποστολής στη Σελήνη, στον Αρη ή σε ένα από τα παγωμένα φεγγάρια του Δία.

Αν όλα αυτά σας ακούγονται σαν σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά παρ' όλα αυτά θα θέλατε να αποτελείτε μέρος της, τότε ίσως θα πρέπει να επισκεφθείτε τη διαδραστική έκθεση «H κατάκτηση του Διαστήματος», η οποία άνοιξε τις πύλες τις χθες (22.03) στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ, MadaTech.  

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση η οποία συνδυάζει τα φυσικά εκθέματα με τις νέες τεχνολογίες και τις οπτικοακουστικές εφαρμογές και επικεντρώνεται στο μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης» εξηγεί η κυρία Σοφία Χαροκόπου, επικεφαλής προώθησης και ανάπτυξης του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Αποστολή στο μέλλον

«Το θέμα του Διαστήματος μας συγκινεί όλους και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από την πλευρά των δύο μουσείων. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό να δει μια τέτοια έκθεση. Πάντα έχουμε στο μυαλό μας - ίσως λίγο περισσότερο - τις μικρότερες ηλικίες, που μέσα από αυτόν τον διασκεδαστικό τρόπο μπορούν να πάρουν μια γεύση επιστήμης και ενδεχομένως να φανταστούν και το μέλλον, αλλά και την πιθανότητα της επαγγελματικής τους απασχόλησης στον συγκεκριμένο τομέα. Σε γενικές γραμμές η έκθεση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, καθώς προσφέρει μια πληθώρα ερεθισμάτων. Τα μικρότερα παιδιά, για παράδειγμα, θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη στολή του αστροναύτη από κοντά, ή να παίξουν με τις οθόνες αφής, ενώ οι ενήλικοι θα είναι σε θέση να αντλήσουν περισσότερη γνώση γύρω από διαστημικές τεχνολογίες όπως π.χ. το τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο. Ακόμα, μπορεί κανείς να "επισκεφθεί" τον Αρη, να αντιμετωπίσει έναν αστεροειδή, ή μέσω του ειδικού τεστ να δει κατά πόσον θα αποτελούσε ιδανικό υποψήφιο για μια αποστολή στον κόκκινο πλανήτη».

Χάρη στις νέες τεχνολογίες οι πληροφορίες παίρνουν «ζωή» και τα εκθέματα μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές, κεντρίζοντας τη φαντασία τους για το πού θα μπορούσε να φτάσει ο άνθρωπος. Ο ανελκυστήρας του Διαστήματος υπόσχεται τη μεταφορά των επισκεπτών στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, ενώ η «φουσκωτή» κατοικία που προτείνει η εταιρεία Bigelow ανοίγει τον δρόμο για τη σεληνιακή «κατασκήνωση» των αστροναυτών.

Η ιστορική διάσταση της έκθεσης προσφέρει περαιτέρω ενημέρωση γύρω από την εξέλιξη της διαστημικής εξερεύνησης με την πάροδο των ετών, αποκαλύπτοντας παράλληλα τα σπουδαία άλματα της τεχνολογίας.

Πώς μυρίζει η Σελήνη;

Τα ερεθίσματα που δέχονται οι παρευρισκόμενοι όμως δεν σταματούν εδώ. Αγκαλιάζουν όλες τις αισθήσεις, ακόμη και εκείνη της... όσφρησης. Αν λοιπόν αναρωτιέστε πώς «μυρίζει» η Σελήνη, τότε στο πάτημα ενός κουμπιού - ή στις επόμενες γραμμές - μπορείτε να έχετε την απάντηση.

«Δεδομένου ότι στη Σελήνη δεν υπάρχει αέρας, τα μόρια της μυρωδιάς είναι αδύνατον να μεταφερθούν, άρα δεν υπάρχουν μυρωδιές» μας εξηγεί η κυρία Χαροκόπου. «Στο εσωτερικό του γεμάτου αέρα Apollo, ωστόσο, οι αστροναύτες πρόσεξαν ότι τα πετρώματα που είχαν συλλέξει μύριζαν... μπαρούτι!».

Μέχρι τώρα, ο «περίπατος» στο Διάστημα έχει περάσει από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ (Νοέμβριος 2011 - Αύγουστος 2012), αγγίζοντας τις 300.000 επισκέπτες, το Κέντρο Επιστήμης του Οντάριο, στο Τορόντο, του Καναδά (Οκτώβριος 2012 - Ιανουάριος 2013), με 80.000 επισκέπτες και το μουσείο MadaTech, στη Χάιφα, στο Ισραήλ (Μάρτιος 2013 - Φεβρουάριος 2014), από όπου ο αριθμός των επισκεπτών δεν είναι ακόμη διαθέσιμος.

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος»: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», διεύθυνση: Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212-2540.000, Url: www.hellenic-cosmos.gr

Δημοσιεύτηκε στο "ΤΟ ΒΗΜΑ science" την Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια