Sponsor

ATHENS WEATHER

Kingdom Tower, ο «βασιλιάς» των ουρανών στη Σαουδική Αραβία

Κάπως έτσι θα μοιάζει ο «βασιλιάς» των πύργων Kingdom Tower

Ειρήνη Βενιού
Το απόλυτο αρχιτεκτονικό «στοίχημα» βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη Τζέντα, στην Σαουδική Αραβία. Ο λόγος για τον ουρανοξύστη Kingdom Tower, ο οποίος, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, πρόκειται να υψώσει το ανάστημά του στο ένα χλμ. από το έδαφος, γεγονός που θα του χαρίσει δικαιωματικά τον τίτλο του υψηλότερου αρχιτεκτονήματος στον κόσμο.


Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του «βασιλιά των αιθέρων», τα κατασκευαστικά έργα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2012 και υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2017 ενώ το κόστος τους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ένα δισ. δολάρια – δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Ο πύργος θα έχει 200 ορόφους, από τους οποίους οι 160 θα διαθέτουν διαμερίσματα. Αναμένεται να αποτελεί το κεντρικό κτίριο της πόλης, Kingdom City που πρόκειται να απλωθεί γύρω του, στα παράλια της Ερυθράς θάλασσας.
Ένα «βέλος» ανάμεσα στα… σύννεφα
Βάσει του αρχιτεκτονικού σχεδίου του δημιουργού του κατά 173 μέτρα χαμηλότερου φημισμένου Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι , Εϊντριαν Σμιθ, ο ουρανοξύστης θα μοιάζει με βέλος προς τον ουρανό. Η αεροδυναμική αυτή δομή θα του επιτρέπει να αντέχει στους δυνατούς ανέμους που επικρατούν στα συγκεκριμένα ύψη.
Η κατασκευή ενός τέτοιου γιγαντιαίου αρχιτεκτονήματος όμως δεν είναι απλή, ειδικά τώρα που πρόκειται να κατασκευαστεί σε παραθαλάσσια περιοχή. Κάτι τέτοιο γεννά μια σειρά κατασκευαστικών «γρίφων» τους οποίους οι ειδικοί καλούνται να λύσουν.
Ενας από αυτούς, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το υπερ-κτίριο θα πρέπει να διατηρεί μεν την ελαστικότητά του, ώστε να αντέχει στα ρεύματα του αέρα με τα οποία θα έρχεται αντιμέτωπο σε μεγάλο ύψος, χωρίς να προκαλεί όμως ναυτία σε επισκέπτες και ένοικους. Άλλη μια βασική πρόκληση, αφορά την τεχνική εκτόξευσης υγρού τσιμέντου με πίεση, σε ύψος που θα αγγίζει τα 800 μέτρα.
Η λιβανέζικη εταιρεία Advanced Construction Technology Services (ACTS) έχει αναλάβει την εκπόνηση ποιοτικών ελέγχων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν κατά την ανέγερση του «βασιλιά». Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, για την κατασκευή του απαιτούνται περί το ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα μπετόν και 80.000 τόνοι ατσάλι.
Οπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του Kingdom Tower στις 12 Φεβρουαρίου, οι εργασίες γύρω από τα θεμέλιά του ολοκληρώθηκαν από τη γερμανική εταιρεία Bauer. Οι ανθεκτικές «ρίζες» αποτελούνται από 72 πυλώνες διαμέτρου 1,5 μέτρων σε βάθος 110 μέτρων, 154 πυλώνες σε διαφορετικά βάθη και 44 πυλώνες διαμέτρου 1,8 μέτρων σε βάθος 50 μέτρων. Για την ώρα ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί πότε ο πύργος θα αρχίσει να «σκαρφαλώνει» προς τον ουρανό.

Δημοσιεύτηκε στο "ΤΟ ΒΗΜΑ science" την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια