Υλικά για 4 άτομα
- 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 μικρές ώριμες ντομάτες, κομμένες σε μικρά καρέ
- 1 κιλό διάφορα άγρια χόρτα ή σέσκουλα, ζεματισμένα σε αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά και ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο* και κομμένο σε 4 κομμάτια
- 200 ml ζωμός ψαριού
- χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια προς δυνατή
φωτιά. Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τα
φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με την ντομάτα και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα χόρτα, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου επάνω από τα χόρτα. Ρίχνουμε τον ζωμό ψαριού και μαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά.
Όταν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε στο φαγητό τον χυμό λεμονιού.Προσθέτουμε τα χόρτα, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου επάνω από τα χόρτα. Ρίχνουμε τον ζωμό ψαριού και μαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά.
- Για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου: Βάζουμε από την προηγούμενη ημέρα το ψάρι σε μια λεκάνη με κρύο νερό και αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες το νερό.
- Ο παστός μπακαλιάρος θα βγάλει αρκετό αλάτι κατά το μαγείρεμα, γι' αυτό αλατίστε με φειδώ τα χόρτα
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγής-food styling:
Στέλιος Μαστοράκος
Δημοσιεύτηκε στο "ΤΟ ΒΗΜΑ GOURMET" την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014
0 Σχόλια