Sponsor

ATHENS WEATHER

Η κοιλίτσα οδηγεί σε άνοια

Το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης-«κλειδιού» στο κέντρο μνήμης του εγκεφάλου

Βενιού Ειρήνη
Σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία αντιμετωπίζουν οι μεσήλικες με κοιλίτσα, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, όπως φάνηκε σε δοκιμές σε ποντίκια, η υψηλή συσσώρευση σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης PPARalpha. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ελέγχει τον μεταβολισμό του λίπους στο ήπαρ αλλά εντοπίζεται και στο κέντρο μνήμης του εγκεφάλου - τον ιππόκαμπο.

Οταν κάποιος είναι υπέρβαρος εμφανίζει αρχικώς χαμηλά επίπεδα της PPARalpha στο ήπαρ αλλά τελικώς και σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Ενέσιμη θεραπεία εν όψει;
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ενέσιμη θεραπεία η οποία θα βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη στα άτομα με άνοια.

«Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς η συσσώρευση λίπους συνδέεται με τη μνήμη και τη διαδικασία της μάθησης, ώστε να αναπτύξουμε αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μνήμης αλλά και μάθησης» υποστηρίζει ο ερευνητής δρ Καλιπάντα Παχάν.

«Στο πλαίσιο των πειραμάτων μας, τα ποντίκια με χαμηλά επίπεδα της PPARalpha εμφάνιζαν προβλήματα μνήμης και μάθησης. Η απευθείας έγχυση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στον ιππόκαμπο των πειραματόζωων ωστόσο έδειξε να βελτιώνει την κατάσταση» προσθέτει ο ειδικός.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Cell Reports», με τους ερευνητές να υπογραμμίζουν ότι χρήζουν περαιτέρω μελέτης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα,  η υπνική άπνοια, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και ο διαβήτης τύπου 2 μπορούν επίσης να αποτελέσουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 17 Οκτωβρίου 2013

tovima.gr/science

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια