Sponsor

ATHENS WEATHER

Σε κατάσταση χρεοκοπίας η Ελλάδα - Μπαράζ δημοσιευμάτων από Reuters, Bloomberg, Süddeutsche Zeitung

Θεωρούν θέμα χρόνου νέα διάσωση
Παρά τις διαρκείς διαψεύσεις για τον εκτροχιασμό του προγράμματος σταθεροποίησης της Ελλάδας, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους χειρότερους εφιάλτες, ενώ τα διεθνή media με διαρκή δημοσιεύματα προλειαίνουν το έδαφος για νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.
Οι ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί όμως, δεν ευνοούν την Ελληνική πλευρά. Οι άστοχες παρεμβάσεις και οι άτοπες κινήσεις της κυβέρνησης έχουν θέσει για ακόμη μια φορά τη χώρα στη
γωνία, αναμένοντας από την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ να πάρουν τις αποφάσεις για το μέλλον.
Μερικές μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ και μετά τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα ξέσπασε ομοβροντία δημοσιευμάτων για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο -όπως είναι φυσικό- θα συνοδεύεται και από νέα μέτρα. Το ύφος και ο τόνος των δημοσιευμάτων καθώς και η σιγή ιχθύος που τηρούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θέτουν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας.
Στο εν τω μεταξύ ο Γιάννης Στουρνάρας, πολιορκούμενος από σκληρές και άκαμπτες ερωτήσεις των δημοσιογράφων του Bloomberg, απαντούσε ότι όλα βαίνουν καλώς και πως η χώρα θα ανταποκριθεί στις προβλέψεις.
Το νέο σκηνικό που ξεδιπλώνεται ώρα με την ώρα, καθιστά σαφές ότι τα σενάρια τρόμου επανέρχονται στο τραπέζι και το Grexit αποτελεί μια μόνο παράμετρο. Οι ισορροπίες που εξυφαίνονται στα παρασκήνια, δεν επιτρέπουν τη διατύπωση προβλέψεων για την τροπή που μπορεί να προσλάβουν οι εξελίξεις ακόμα και πριν τις γερμανικές εκλογές.
Υπό αυτό το πρίσμα και με τους δείκτες φόβου να εκτοξεύονται, το success story μπαίνει στην κατάψυξη, όπως και οι αναπτυξιακές προοπτικές. Το ζεστό χρήμα, όντας έξυπνο, θα παραμείνει στον προθάλαμο εν αναμονή της σταθεροποίησης.
Η συμπεριφορά των αγορών προς την Ελλάδα και την Ευρωζώνη θα μεταβληθεί, άγνωστο όμως το πως.
Δημοσίευμα του Reuters χθες, με αφορμή τα στοιχεία για την ύφεση,  ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κολλήσει στην ύφεση, ενώ σήμερα η η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου θεωρεί θέμα χρόνου την επανέναρξη της συζήτησης για παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, τοποθετώντας την μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Επισημαίνει παράλληλα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, οι στόχοι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και το χρέος πολύ υψηλό.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εφημερίδα του Μονάχου χαρακτηρίζει «απλά θέμα χρόνου» την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ενδέχεται να μπει και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές. δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, οι στόχοι που έχουν τεθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ενώ το χρέος πολύ υψηλό.
Η εφημερίδα προχωρά στη διατύπωση δύο βασικών ερωτημάτων: πρώτον, θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους;
Δεδομένου, όπως επισημαίνει, ότι το θέμα είναι αρκετά διαφιλονικούμενο πολιτικά, καθώς θα έπληττε κυρίως τους ευρωπαίους φορολογούμενους, θεωρείται πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μία νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, αλλά και μείωση των επιτοκίων.
Το δεύτερο ερώτημα είναι πότε θα χρειαστεί νέα βοήθεια η Ελλάδα;
Εδώ η εφημερίδα τονίζει καταρχήν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ο,τιδήποτε σε σχέση με την Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Έτσι, και επικαλούμενη και το εσωτερικό έγγραφο της Bundesbank, τοποθετεί χρονικά την όλη συζήτηση στις αρχές του 2014.
Εδώ, όμως, τίθεται και το ερώτημα πόσα χρήματα θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλάδα.
Ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, υπολογίζει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στα 2,1 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισ. ευρώ για το 2014.
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι περισσότεροι επενδυτές περιμένουν ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες.
Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η εκτίμηση του γερμανού οικονομολόγου ότι ακόμη και ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της Ευρωζώνης.
Σε χθεσινό δημοσίευμα της, η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στο ενδεχόμενο νέας βοήθειας.
«[...] Εάν οι πιστωτές δεν παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους, τότε η Ελλάδα θα βυθιστεί στον βούρκο του χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση αμφισβητεί τα τόσο προφανή αυτά στοιχεία και αρνείται να συζητήσει τώρα για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας. Γιατί με ένα κούρεμα οι μέχρι πρότινος εγγυήσεις θα μετατρέπονταν άμεσα σε απώλειες δισεκατομμυρίων για τον εδώ φορολογούμενο», σημειώνεται και προστίθεται:
«Και πώς θα εξηγήσει κανείς στους Γερμανούς ότι στη Γερμανία πρέπει να κλείνουν κολυμβητήρια, ότι δεν υπάρχουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς αλλά και χρήματα για να φτιαχτούν οι δρόμοι, την ώρα που χρήματα από τα κρατικά ταμεία διοχετεύονται προς το Νότο της Ευρώπης; Δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν αρκούν, θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις. Εν ανάγκη δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού ακόμη και η προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από το ευρω-κλαμπ».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια