Sponsor

ATHENS WEATHER

Αυτές είναι οι αλλαγές στο Λύκειο και στις Πανελλαδικές

Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο 

Δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί περί τα τέλη Αυγούστου.
Οι βασικές αλλαγές, όπως αναφέρονται έχουν ως εξής:
- Μειώνονται από 6 σε 4 τα μαθήματα στις πανελλαδικές
- Θα μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Το 50% των εξεταζόμενων εξεταζόμενων θεμάτων θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές λυκείων
- Πριμ στους υποψήφιους όταν οι βαθμοί των πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους του απολυτηρίου
- Μειώνονται σε 4 τα επιστημονικά πεδία
- Χωριστό θα είναι το πεδίο για τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές
- Τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα
- Προαιρετική τάξη μαθητείας 1 έτους στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ
- Ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτές.
Επίσης, στην Α' Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας (σήμερα είναι 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης), στη Β' Λυκείου η αναλογία θα γίνει 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης (από 50-50 σήμερα), ενώ μόνο στην Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα κατεύθυνσης θα καταλαμβάνουν το 80% της διδακτέας ύλης.
Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στα Επαγγελματικά Λύκεια, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, μετά την τελευταία τάξη του Λυκείου, θεσμοθετείται μια προαιρετική «τάξη μαθητείας», η οποία ουσιαστικά αποτελεί εργασία επ' αμοιβή πάνω σε αντικείμενο που σχετίζεται με την ειδικότητα του μαθητή.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης petros είπε…
Το υπουργείο μας στέλνει 20 χρόνια πίσω!
η εκπαίδευση πρέπει να εξελίσεται αλλά οι αλλαγές που προτείνει το υπουργείο δεν έχουν στόχο να καλύψουν σύγχρονες ανάγκες αλλά να δημιουργήσουν ένα φτηνό σχολείο και να ικανοποιήσουν τα οικονομικά λόμπι που θα πάρουν μερίδιο της αγοράς. Αναρωτηθήκατε, για παράδειγμα, γιατί αφαιρείται το μάθημα της Πληροφορικής από το Λύκειο;