Sponsor

ATHENS WEATHER

Ποιες ΔΕΚΟ γίνονται 100% ιδιωτικές

Ποιες ΔΕΚΟ γίνονται 100% ιδιωτικές


Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση καταργεί τη διάταξη για το ελάχιστο ποσοστό μετοχών που κατέχει το δημόσιο στις ΔΕΚΟ και προχωρεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων.

Μέχρι σήμερα το Δημόσιο κατείχε το 50% συν μια μετοχή ή το 33,3% με καταστατική μειοψηφία.



Η Πράξη αφορά σε, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, καθώς και τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί, από πλευράς Δημοσίου, από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Αρχών, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Μια απ' τις διατάξεις που προωθούνται προς κατάργηση είναι και αυτή της συμμετοχής εκπρόσωπων των εργαζόμενων και άλλων φορέων στη διοίκηση, ώστε να ανοίξει άμεσα ο δρόμος της πώλησης.

Στόχος είναι (με βάση και τις αφόρητες πιέσεις των δανειστών) να πωληθούν μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας ώστε να μπουν στα Ταμεία περίπου 19 δισεκατομμύρια.

Παράλληλα, με άλλη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξασφαλίζεται η νομική συμμόρφωση των διατάξεων της συστατικής πράξης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει ρητά τις περιπτώσεις και τη διαδικασία παροχής γνώμης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια