Τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα απορρυθμίζουν τους καρδιακούς παλμούς
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μονοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται από τις εξατμίσεις των οχημάτων είναι αρκετό για να προκαλέσει καρδιολογικά προβλήματα
Ακόμη και χαμηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μπορούν να αποβούν μοιραία μέσω της απορρύθμισης των καρδιακών παλμών, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λιντς αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «AmericanJournalofRespiratoryandCriticalCareMedicine» ότι το μονοξείδιο του άνθρακα – που απελευθερώνεται μεταξύ άλλων από ελαττωματικούς λέβητες, τσιγάρα και από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων - μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον μηχανισμό «επαναφοράς» της καρδιάς μετά από κάθε χτύπο της.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο αέριο σε υψηλά επίπεδα «εκτοπίζει» το οξυγόνο από το αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η οξυγόνωση του οργανισμού. Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την καρδιά.
Η βλάβη και η αντιστροφή της
Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν οι βρετανοί επιστήμονες φάνηκε ότι το μονοξείδιο του άνθρακα διατηρούσε τους δίαυλους νατρίου – οι οποίοι ρυθμίζουν τους χτύπους της καρδιάς – ανοιχτούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα την απορρύθμιση των καρδιακών παλμών, γεγονός που οδηγούσε σε αρρυθμία.
Με τη βοήθεια γάλλων ειδικών, οι Βρετανοί προχώρησαν στη συνέχεια στη χορήγηση ενός φαρμάκου κατά της στηθάγχης - το οποίο επίσης παρεμβαίνει στη λειτουργία των διαύλων νατρίου της καρδιάς - σε ποντίκια.
«Παρακολουθώντας ποντίκια κατά την έκθεσή τους σε επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα αντίστοιχα με εκείνα που απελευθερώνονται στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής, είδαμε ότι τα πειραματόζωα εμφάνιζαν καρδιαγγειακά προβλήματα» εξηγεί ο καθηγητής Κρις Πιρς από το Πανεπιστήμιο Λιντς.
«Για την ώρα δεν γνωρίζουμε πώς μπορούμε να διορθώσουμε την κατάσταση. Είδαμε ότι υπάρχει ένα φάρμακο στα ράφια που θα μπορούσε να βοηθήσει. Φυσικά χρειάζονται κλινικές δοκιμές, αλλά πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή αρχή» καταλήγει.
Ειρήνη Βενιού
- Home-icon
- ΕΛΛΑΔΑ
- _ΑΟΖ
- _ΔΕΗ
- _ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _ΠΑΙΔΕΙΑ
- _ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- ΔΙΕΘΝΗ
- _ΒΑΛΚΑΝΙΑ
- _ΕΥΡΩΠΗ
- _ΗΠΑ
- _ΚΥΠΡΟΣ
- _Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
- _ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
- _NATO
- _ΡΩΣΙΑ
- _ΤΟΥΡΚΙΑ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- ΑΠΟΨΕΙΣ
- _ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
- __ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ
- __ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
- __ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ
- __ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
- __ΛΕΤΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑ
- __ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
- __ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
- __ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ
- __ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ
- __ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
- __ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
- __ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΟΥΧΟΣ
- __ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΒΑΛΙΑΣ
- __ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ
- ΥΓΕΙΑ
- _ΒΙΟΛΟΓΙΑ
- _ΔΙΑΤΡΟΦΗ
- _ΙΑΤΡΙΚΗ
- _ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ-ΚΟΙΝ/ΛΟΓΙΑ
- ΕΠΙΣΤΗΜΗ
- _ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
- _ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
- _ΔΙΑΣΤΗΜΑ
- _ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- _ΠΛΑΝΗΤΗΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
- _ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
- _ΒΙΒΛΙΑ
- _ΕΘΙΜΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
- _ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
- _ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
- ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- __ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ
- _ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- __ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
- __ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
- __ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
- __ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
- __ΦΙΛΙΚΑ SITES
- _ΘΕΩΡΙΕΣ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ - ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ
- _ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
- _ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- _ΣΥΝΤΑΓΕΣ
- _UFO
- _Ο ΚΑΙΡΟΣ
- _ΧΡΗΣΙΜΑ
0 Σχόλια