Στις μέρες μας, η σημασία που έχουν τα πρότυπα για τους νέους φαίνεται πως έχει αλλάξει ριζικά. Στην αλλαγή αυτή, σημαντική είναι η συμβολή της κοινωνίας, η οποία θεοποιεί το χρήμα και το κέρδος και παρουσιάζει ως κύρια ανάγκη του ανθρώπου, την κοινωνική προβολή.
Οι μεγάλοι παραδίνουν στους νέους έναν κόσμο, στον οποίο κυριαρχεί η σημασία του κέρδους και της κοινωνικής προβολής με κάθε τρόπο. Οι νέοι βομβαρδίζονται από μια πληθώρα
αρνητικών προτύπων. Η κοινωνία στην οποία ζουν προβάλλει κυρίως τον καταναλωτή άνθρωπο, ο οποίος ταυτίζει το <<έχειν>> με το <<είναι>> και αναζητά την ευτυχία μέσα από την απόκτηση υλικών αγαθών. Θεωρεί πως θα συμπληρώσει την συναισθηματική κενότητα που νιώθει μέσα από την αγορά νέων πραγμάτων, που πολλές φορές αποδεικνύονται άχρηστα και ανώφελα. Σημαντική βέβαια είναι και η ευθύνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που υπερπροβάλλουν μέσα από δελεαστικές διαφημίσεις διάφορα υλικά αγαθά. Έτσι λοιπόν αφού οι άνθρωποι βομβαρδίζονται καθημερινά, επηρεάζονται και τελικά υποκύπτουν στην αγορά αυτών των αγαθών.
Επιπλέον ο οικονομικά και επαγγελματικά επιτυχημένος άνθρωπος αποτελεί αρνητικό πρότυπο της εποχής. Υποκύπτοντας στις υλιστικές αξίες της εποχής, θεοποιεί το χρήμα και επιδιώκει να αναρριχηθεί στην κοινωνική πυραμίδα χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο. Η πεποίθηση ότι το χρήμα και το κέρδος μπορούν να του εξασφαλίσουν μια ποιοτικότερη ζωή και ότι μέσα από αυτά θα μπορέσει να διακριθεί στη ζωή, κάνουν τον άνθρωπο πιο μίζερο, αφού ο κύριος στόχος της ζωής του είναι να επιτύχει οικονομικά. Δεν διστάζει μάλιστα να θέσει το ατομικό συμφέρον πάνω από το κοινωνικό με αποτέλεσμα αρκετές φορές να καταπατά τα δικαιώματα των συνανθρώπων του, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του.
Έτσι λοιπόν τα αρνητικά πρότυπα που προβάλλει η κοινωνία μας αποπροσανατολίζουν τους νέους από τα ουσιαστικά ζητήματα της ζωής, τους εφησυχάζουν και καταφέρνουν τελικά να τους αδρανοποιήσουν, κάνοντας τους παθητικούς δέκτες των γεγονότων. Κυρίως οι νέοι κατακλύζονται από άγχος, στην προσπάθεια τους να μιμηθούν αυτά τα πρότυπα και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, ενώ εκείνοι που δεν τα καταφέρνουν, οδηγούνται στην περιθωριοποίηση.
Παρ’όλα αυτά υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να καταπολεμήσουμε και να μειώσουμε αισθητά την επίδραση των αρνητικών προτύπων στη ζωή μας.
Καταρχάς, οι νέοι θα πρέπει να αναπτύξουν μια ισχυρή προσωπικότητα και να ισχυροποιήσουν την κρίση και την βούλησή τους. Η ανάπτυξη μιας δυνατής προσωπικότητας, ώστε να μην γίνουν υποχείριοι της μαζοποίησης, θα επιτευχθεί κυρίως με την βοήθεια του σχολείου και της οικογένειας. Και οι δυο παίζουν καταλυτικό παράγοντα στην ολοκληρωμένη πνευματική καλλιέργεια των νέων, αφού τους εφοδιάζουν με αξίες και ιδανικά, που θα αποτελέσουν εμπόδια στην μετέπειτα πορεία τους. Τέλος θα πρέπει να οριοθετηθεί η αξία του χρήματος. Δεν θα πρέπει να αποτελεί σκοπό της ζωής, αλλά ένα μέσο για την πραγματική ευδαιμονία του ανθρώπου.
Συνοψίζοντας λοιπόν, τα αρνητικά πρότυπα που προβάλλονται από την κοινωνία μπορεί να αποτελούν κατά κάποιο τρόπο κομμάτι της ζωής μας, αφού ζούμε περιτριγυρισμένοι από αυτά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τα αφήνουμε να μας επηρεάζουν. Οξύνοντας την κρίση και καλλιεργώντας την σκέψη μας, θα καταφέρουμε να φιλτράρουμε τις πληροφορίες και έτσι να ζήσουμε μια ζωή απαλλαγμένοι από τα διάφορα στερεότυπα της κάθε εποχής.
zaste
1 Σχόλια