Sponsor

ATHENS WEATHER

Τα μεγαλύτερα μοσχεύματα δέρματος εργαστηρίου

Με χρήση νέας τεχνικής δημιουργούνται τμήματα ιστού αρκετών εκατοστών το καθένα

Τα μεγαλύτερα μοσχεύματα δέρματος εργαστηρίου

Με τη χρήση της νέας μεθόδου τα μοσχεύματα δέρματος που δημιουργούνται στο εργαστήριο είναι ίδια με τους δερματικούς ιστούς του οργανισμού

Ισως σύντομα να υπάρχουν διαθέσιμα μεγάλα τμήματα δέρματος για μεταμόσχευση σε εγκαυματίες αλλά και σε άλλους ασθενείς με δερματικές ασθένειες, χάρη σε ένα επίτευγμα ειδικών του Πανεπιστημίου του Τορόντο.



Τα μεγαλύτερα τμήματα δέρματος εργαστηρίου

Οι ερευνητές επέτυχαν, όπως αναφέρουν σε (πρωτοσέλιδο) άρθρο τους στην επιθεώρηση «Advanced Materials», να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο τα μεγαλύτερα τμήματα δέρματος που έχουν δημιουργηθεί ως σήμερα – το κάθε μόσχευμα έχει μήκος αρκετών εκατοστών σε σύγκριση με τμήματα δέρματος μόλις λίγων μικρών που ήταν το αποτέλεσμα των προηγούμενων προσπαθειών άλλων ομάδων.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικής Ιστών Αξελ Γκέντερ «υπάρχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον για τα μαλακά υλικά, και κυρίως τα βιοϋλικά, ωστόσο μέχρι σήμερα κανένας δεν είχε δείξει μια απλή διαδικασία ικανή να ‘γεννήσει’ εκατοστά – και όχι μικρά – δέρματος στο εργαστήριο».

Η εφεύρεση της ομάδας του καθηγητή Γκέντερ έχει περάσει σε φάση προετοιμασίας για εμπορική διάθεση – ήδη οι επιστήμονες έχουν υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση δύο πατεντών.

Τελειοποίηση με υδροτζέλ

Οι ειδικοί από το Τορόντο τελειοποίησαν την τεχνική δημιουργίας δέρματος στο εργαστήριο αναμειγνύοντας βιοϋλικά και προκαλώντας μια χημική αντίδραση που οδηγεί στον σχηματισμό ενός υδροτζέλ το οποίο μοιάζει με μωσαïκό. Πρόκειται για μια ουσία μέσα στην οποία τα κύτταρα δομούνται όπως και εκείνα των κανονικών δερματικών ιστών του οργανισμού– διαφορετικοί τύποι κυττάρων του δέρματος καταλαμβάνουν πολύ συγκεκριμένες και ελεγχόμενες θέσεις.

Η μέθοδος αυτή έχει μεγάλη διαφορά από τη συμβατική που βασίζεται στη χρήση τρισδιάστατων εκμαγείων μέσα στα οποία τοποθετούνται τα κύτταρα χωρίς να ελέγχεται ενδελεχώς η θέση που παίρνει το καθένα.



H νέα τεχνική δημιουργίας δέρματος στο εργαστήριο είναι τόσο ακριβής ώστε οι ερευνητές μπορούν ακόμη και να γράφουν λέξεις με χρήση των δερματικών κυττάρων (Πηγή:University of Toronto)

Λέξεις από… κύτταρα

Με τη νέα τεχνική η τοποθέτηση των κυττάρων είναι τόσο συγκεκριμένη ώστε οι επιστήμονες να μπορούν ακόμη και να… γράψουν λέξεις κατά βούληση με χρήση των κυττάρων.

Οι ιστοί που προκύπτουν είναι πολύ σταθεροί και μιμούνται πλήρως τη διαδικασία ανάπτυξης του δερματικού ιστού εντός του οργανισμού. Η κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης, διδακτορική φοιτήτρια στην ομάδα του καθηγητή Γκέντερ Λιάν Λενγκ ανέφερε ότι «όταν τοποθετούμε τα κύτταρα στις σωστές θέσεις δημιουργούμε μια κυτταρική δομή που μοιάζει με φυσική».Ο δρ Γκέντερ προσέθεσε μάλιστα ότι με βάση την ίδια μέθοδο η ομάδα του αναμένεται να αναπτύξει και άλλα είδη ιστών στο εργαστήριο.

Ήδη οι ειδικοί συνεργάζονται με μια Μονάδα Εγκαυμάτων στο Νοσοκομείο Σάνιμπρουκ και σύμφωνα με τον δρα Γκέντερ «ελπίζουμε ότι με βάση τη μέθοδό μας θα μπορούμε να προετοιμάζουμε δερματικά μοσχεύματα τα οποία θα είναι πιο αποτελεσματικά και λιγότερο ακριβά σε σχέση με τα υπάρχοντα».

Τσώλη Θεοδώρα



                        

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια