Το υπερηφαίστειο του Γέλοουστοουν θα μπορούσε να προκαλέσει βιβλική καταστροφή στις ΗΠΑ

Ενδεχόμενη έκρηξη του γιγάντιου ηφαιστείου που λαγοκοιμάται κάτω από το Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ θα έστελνε τέφρα μέχρι το Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη, θα μπλόκαρε τις επικοινωνίες και τις μεταφορές και θα έριχνε τη θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη.

Ερευνητές της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS χρησιμοποίησαν ένα νέο μαθηματικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τη μεταφορά τέφρας από μια υποθετική έκρηξη διάρκειας ενός μήνα.

Μια τέτοια έκρηξη εκτιμάται ότι θα απελευθέρωνε 330 κυβικά χιλιόμετρα τέφρας, ποσότητα περίπου 850 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την τέφρα που απελευθέρωσε η έκρηξη στο Όρος της Αγίας Ελένης το 1980.

Η ομπρέλα τέφρας από μια τέτοια έκρηξη στο Γέλοουστοουν, το οποίο βρίσκεται στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ, θα κάλυπτε τα Βραχώδη Όρη με ένα στρώμα παχους μερικών μέτρων. Τα σωματίδια θα εξαπλώνονταν όμως σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, ακόμα και μέχρι τη Νέα Υόρκη στα ανατολικά και το Μαΐάμι στα νοτιοανατολικά.

Το πέπλο τέφρας θα ανάγκασε τα αεροσκάφη θα καθηλωθούν, θα επηρέαζε τις χερσαίες μεταφορές και θα μπλόκαρε προσωρινά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η σκόνη θα κατέστρεφε τις γύρω καλλιέργειες και θα μπορούσε ακόμα να μειώσει τη θερμοκρασία του πλανήτη για μερικά χρόνια όπως συνέβη με την έκρηξη του Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1816.

Η έκρηξη θα ήταν μακράν πιο δραματική από οποιαδήποτε ηφαιστειακή έκρηξη της σύγχρονης ιστορίας. Η καλδέρα που υπάρχει σήμερα στο Γέλουουστοουν, με διαστάσεις 55 επί 72 χιλιόμετρα, σχηματίστηκε κατά την τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου πριν από 640.000 χρόνια.

Η USGS διαβεβαιώνει πάντως ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επικείμενη ενεργοποίηση του τέρατος.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Geochemistry, Geophysics, Geosystems, μια επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια