Δραματική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στους κάτω των 50 - Οι παράγοντες κινδύνου

Αν και τα αίτια της ανησυχητικής αύξησης παραμένουν ασαφή, οι ερευνητές θεωρούν ότι βασικός παράγοντας είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής.


Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε ηλικία κάτω των 50 ετών έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 80% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, διαπιστώνει η πρώτη μελέτη του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν και τα αίτια της ανησυχητικής αύξησης παραμένουν ασαφή, οι ερευνητές θεωρούν ότι βασικός παράγοντας είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Το 2019 οι νέες διαγνώσεις καρκίνου se άτομα κάτω των 50 ανήλθαν σε 1,82 εκατομμύρια, αριθμός αυξημένος κατά 79% σε σχέση με το 1990, διαπιστώνει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Oncology.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα για 29 καρκίνους σε 204 χώρες και περιοχές. Εξέτασε τη συχνότητα εμφάνισης νεών κρουσμάτων, τους θανάτους, τις συνέπειες για την υγεία και τους παράγοντες κινδύνου που συντελούν στην εμφάνιση καρκίνου στα άτομα ηλικίας 14-49 ετών για να εκτιμηθεί η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή μεταξύ του 1990 και του 2019.

Ο καρκίνος του μαστού αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο αυτών των κρουσμάτων (13,7 ανά 100.000 του παγκόσμιου πληθυσμού) και των θανάτων (3,5 ανά 100.000 του παγκόσμιου πληθυσμού).


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια