Βαφτίσαμε τα υπερκέρδη πληθωρισμό και ησυχάσαμε...


Του Γιώργου Κράλογλου

Με μέση τιμή αμόλυβδης, στις 31 Ιουλίου, 1,945, από 1,863 την 1η Ιουλίου και πετρελαίου κίνησης 1,658 από 1,579 είναι να μιλάμε μόνο για πληθωρισμό...;

Και όπως πάρα πολύ σωστά σημειώνει ο jgeorg, στο χθεσινό μας σημείωμα, "...το καρτέλ και στην ενέργεια κάνει πάρτι και εμείς ασχολούμαστε με χρέη εταιριών φαντασμάτων που πτώχευσαν επί δραχμής...".

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι μπορούμε να τραβήξουμε τα μάτια μας από τον εισαγόμενο πληθωρισμό ή από τα ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή παιχνίδια με τα καύσιμα και την ενέργεια. 

Σημαίνει όμως πως τα υπερκέρδη και η αισχροκέρδεια, σε συνδυασμό με τις "μη ενοχλητικές" κινήσεις των κυβερνήσεων (όλων των κυβερνήσεων) προς τα καρτέλ, πρέπει να μπουν στο τραπέζι. 

Στο ίδιο τραπέζι με την φοροδιαφυγή, την φοροκλοπή και βεβαίως το λαθρεμπόριο καυσίμων που είναι μέσα στην καλή χαρά κάθε φορά που τα υπερκέρδη (στις κανονικές τιμές) ανοίγουν δρόμους, κλείνοντας εκείνους που τροφοδοτούν τα δημόσια έσοδα...

Το ερέθισμα και για τη σημερινή μας αναφορά για τις υπερβολές κερδών στα καύσιμα (για να το πούμε με "πλάγιο ήχο" και να αποφύγουμε κυβερνητικούς χαρακτηρισμούς περί αισχροκέρδειας) είναι ότι βρισκόμαστε μεν στην καρδιά του καλοκαιριού αλλά σε 50-60 ημέρες θα γνωρίζουμε αν θα έχουμε παράταση καλοκαιριού ή προεόρτια χειμώνα. Και αυτό βεβαίως και θα το λάβει υπόψη της... η αγορά καυσίμων και ενέργειας φροντίζοντας τα "δέοντα"και για το ταμείο της...

Και αν θέλουμε να μιλάμε με στατιστικά στοιχεία πληθωρισμού έτσι και δεν ξεκαλοκαιριάσουμε, τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, τα καύσιμα και τα άλλα της ενέργειας (μαζί με τα αμείωτα κέρδη) θα μας πάνε πάνω από το 5% και όχι στο 4-4,5% που θεωρούν πιθανό οι ερευνητές και οι αρμόδιοι.

Εάν μάλιστα μέχρι τότε δεν έχουμε πατάξει... την ανηφόρα που τραβάνε και θα τραβάνε στάρι, όσπρια, γαλακτοκομικά αλλά και το λάδι μας, θα μιλάμε για ακρίβεια που πρέπει να την χωνέψουμε και όχι να γιατρέψουμε με τα αλά-γκρέκα σοβιετικά γιατρικά, δηλαδή τα γνωστά κουπόνια,  τα δελτία και τα κρατικά επιδόματα. 

Τα καύσιμα λοιπόν, οι απαράδεκτες σημερινές τους τιμές (που καμουφλάρονται από τις δήθεν κινήσεις των διακοπών) και οι ανενόχλητες υψηλές τιμές (με τις ευλογίες και της Πολιτείας) θα είναι που θα τραβήξουν την προσοχή μας τον Σεπτέμβριο και όχι η επενδυτική βαθμίδα η οποία βεβαίως και θα έλθει να δικαιώσει τις προσδοκίες μας. 

Αλλά τι να κάνεις τη βαθμίδα και τα φθηνά δανεικά στο κράτος όταν μπαίνεις σιγά-σιγά στο "μαντρί" εκείνων που δεν το βάζουν κάτω με τα, εκτός κάθε δικαιολογίας, κέρδη. Και τους άλλους που θεωρούν ότι τα καρτέλ δεν είναι και τόσο τρομερή υπόθεση όπως θέλουμε να νομίζουμε...

Τα προβλήματα της οικονομίας στη 2ετία, 2022-2023 (κορυφαίο των οποίων παραμένει η ακρίβεια που ήλθε για να αλλάξει όλα τα επίπεδα τιμών, να χωνέψουμε τα νέα επίπεδα και μαζί με αυτά και δικαιώματα σε υπερκέρδη) θα ανακυκλωθούν και θα περάσουν και στο 2024. Στο νέο δε αυτό χρόνο τίποτε δεν προδικάζει την ανατροπή των σημερινών δεδομένων. 

Τίποτε δεν δικαιολογεί την αισιοδοξία τόσο για πτώση ουσίας του πληθωρισμού όσο και για ανεργία "κεντρική ασθένεια" της οποίας θα παραμένουν οι πρώην μισθοί και τα μεροκάματα Βουλγαρίας. 

Περιμένοντας λοιπόν αν όχι τους βαρβάρους... της αισχροκέρδειας που μας βροντάνε την πόρτα με τις τιμές των καυσίμων..., αλλά την επόμενη μέρα ελέγχου της αγοράς και του πληθωρισμού φρόνιμο είναι και ως κυβέρνηση να μην δικαιολογούμε τον αφανισμό ακόμη και των ασήμαντων μισθών των εργαζομένων, περιπλέκοντας τη γνωστή μιζέρια του Ελλαδιστάν με αυτά που συμβαίνουν διεθνώς. Αυτά που προκαλούμε εμείς είναι χειρότερα από όσα συμβαίνουν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια