«Μαύρο» ρεκόρ από τις φωτιές - Οι περισσότερες καμένες εκτάσεις των τελευταίων 13 ετών στα τέλη Ιουλίου


Τα υψηλότερα επίπεδα καμένων εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκατριών ετών, στα τέλη Ιουλίου, κατέγραψε το βραβευμένο σύστημα υπηρεσιών FireHub της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

Από το Σάββατο, 15 Ιουλίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κληθεί να παρέμβει σε εξήντα ένα σοβαρά περιστατικά δασικών πυρκαγιών. Οι δεκατρείς από αυτές ήταν μεγάλης ή και πολύ μεγάλης έκτασης, ενώ σε δύο περιπτώσεις, στα Δερβενοχώρια και στη Ρόδο, οι πυρκαγιές συνέχισαν να εξαπλώνονται και εξελίσσονται για αρκετές ημέρες.

H Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ έχοντας αναπτύξει το βραβευμένο σύστημα υπηρεσιών FireHUB, προσφέρει ένα εύρος υπηρεσιών για την πρόβλεψη ρίσκου πυρκαγιάς, την παρακολούθηση ενεργών μετώπων σε πραγματικό και σχεδόν πραγματικό χρόνο αλλά και την λεπτομερή αποτίμηση των καμένων εκτάσεων.

Με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το FireHUB και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) (Πίνακας 1), φαίνεται πως βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη χρονιά όσον αφορά στις δασικές πυρκαγιές. Μελετώντας τις συνολικές καμένες εκτάσεις στη χώρα μας, την περίοδο 2010 έως 2023, προέκυψε ότι οι δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δύο εβδομάδων έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση στις καμένες εκτάσεις, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί στα τέλη Ιουλίου, τα τελευταία 13 χρόνια.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια