Ο Μπάιντεν ψάχνει φόρμουλα για τα τουρκικά F-16

Η Αγκυρα συνδέει ανοιχτά τα θέματα Σουηδίας και F-16, ενώ ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να δει τη στάση του Κογκρέσου


Λένα Αργύρη

Τις προθέσεις του Κογκρέσου και το πώς αυτές θα διαμορφωθούν σε περίπτωση έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει o Λευκός Οίκος και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει τα τελευταία 24ωρα με τα μέλη του Κογκρέσου που κρατούν τα κλειδιά των εξελίξεων για το θέμα των διεθνών πωλήσεων όπλων, διερευνά τις προοπτικές και το ενδεχόμενο κάμψης των αντιρρήσεών τους. Το γεγονός ότι αυτές οι επαφές, που συνήθως πραγματοποιούνται μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιλέγεται να γίνουν από τον Λευκό Οίκο δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον του ίδιου του Αμερικανού προέδρου για τη διαχείριση του σύνθετου αυτού προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα του.

Ο κ. Σάλιβαν φέρεται να εισπράττει τη γνωστή απάντηση, η οποία θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «η Σουηδία δεν είναι το μόνο ζητούμενο· αυτό που απαιτείται είναι συνολική αλλαγή πολιτικής». Μια απάντηση, η οποία κάνει ακόμη δυσκολότερη την επίλυση του γρίφου για τον Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε στο Κογκρέσο ότι η αλλαγή στάσης της Τουρκίας σε μια σειρά ζητημάτων θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, ούτε στην Τουρκία ότι μετά την ένταξη της Σουηδίας αυτομάτως θα εγκριθούν τα μαχητικά.

Το πλαίσιο αυτό περιέγραψε και ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στον ομόλογό του Χάκαν Φιντάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, στην οποία μεταξύ άλλων του εξήγησε ότι η άρση των εμποδίων για τη Σουηδία τις επόμενες εβδομάδες, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη καθώς θα λειτουργούσε υποστηρικτικά στις προσπάθειες συνεννόησης με το Κογκρέσο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια