Κρίσιμες ώρες στη Ρωσία: Το Ροστόφ «έπεσε», ο Πούτιν υπόσχεται να συντρίψει τη Βάγκνερ


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία μετά το κάλεσμα του επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν για ανταρσία. Για «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά» έκανε λόγο ο πρόεδρος Πούτιν, προειδοποιώντας για «σκληρή απάντηση». «Δεν θα παραδοθούμε», ήταν η απάντηση Πριγκόζιν. Σημαντικές στρατιωτικές υποδομές στο Ροστόφ κατέλαβε η Βάγκνερ. Με ανησυχία παρακολουθεί τα γεγονότα η διεθνής κοινότητα.

Αναταραχή σε Ροστόφ και Βορονέζ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να συντρίψει αυτό που αποκάλεσε «ένοπλη ανταρσία», αφού ο ιδιωτικός στρατός του Γεβγκένι Πριγκόζιν κατέλαβε τον έλεγχο μιας πόλης στον νότο στο πλαίσιο της προσπάθειας ανατροπής της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ειδικότερα, βαριά οπλισμένοι μαχητές από την ομάδα Βάγκνερ πήραν τον έλεγχο των δρόμων του Ροστόφ, μιας πόλης με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν είπε ότι κατέλαβε εκεί το αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας αφού οδήγησε τις δυνάμεις του στη Ρωσία από την Ουκρανία. Η πόλη χρησιμεύει ως σημαντικό κέντρο για την εισβολής της Ρωσίας.

Κάτοικοι περπατούσαν στον δρόμο τραβώντας βίντεο με κινητά τηλέφωνα, καθώς μαχητές της Βάγκνερ με τεθωρακισμένα οχήματα και τεράστια άρματα μάχης έπαιρναν θέσεις στο κέντρο της πόλης.

Μια ρωσική πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι μαχητές της Βάγκνερ είχαν επίσης πάρει τον έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Βορονέζ, βορειότερα στον δρόμο προς τη Μόσχα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την κατάσταση εκεί.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια