Ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Στην ίδια αναξιόπιστη ρότα


Είναι ευνόητο γιατί η ΝΔ διατηρεί και μετά τις εκλογές τη δύναμή της, με μάλλον αυξητικές τάσεις. Επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί την ίδια αναξιόπιστη ρότα που την απαξίωσε στη λαϊκή συνείδηση. Κατανοητό. Άνθρωποι  που πορεύονται επί δεκαετίες με την ίδια νοοτροπία, που έχουν διαπλαστεί με αυτή, δεν μπορούν να αλλάξουν εν μια νυκτί, ακόμη και υπό το σοκ της κατάρρευσης. 

Δεν θέλουν, ή δεν μπορούν, να παραδεχτούν τα αίτια της ήττας. Οι ίδιοι και οι οπαδοί τους δεν αναγνωρίζουν κανένα λάθος στον εαυτό τους. Ασχολούνται με περιφερειακά προβλήματα επικοινωνιακής και οργανωτικής διαχείρισης (φταίει η εκπρόσωπος Τσαπανίδου, φταίει η γραμματέας Σβίγκου, φταίει ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη, Καλογήρου, φταίει ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Βασιλειάδης, φταίει η Φωτίου, φταίει ο Κατρούγκαλος κ.α).  

Και φυσικά φταίει ο λαός. Το ότι φταίει το κακό το ριζικό τους δεν τους… «διασχίζει το μυαλό». 

Και όταν λέμε «ριζικό» εννοούμε την αυτογνωσία του ποιοι είναι και πως σκέπτονται. Εν αρχή ην οι οπαδοί τους. Έχουν διαπλαστεί στην κοσμοθεωρία ότι όντας αριστεροί ενδιαφέρονται «για τον άνθρωπο». Άρα αφού ο στόχος τους είναι ιερός και πανανθρώπινος δεν μπορεί οι ίδιοι να έχουν άδικο.

Άδικο έχουν οι ψηφοφόροι που είναι ραγιάδες, υποταγμένοι, ανθρωπάκια, γλείφτες, θεσιθήρες, κυρ Παντελήδες, σκουλικοειδή, ηλίθιοι, και όσα άλλα η αγανακτισμένη λεξιπλασία των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ εφευρίσκει. ΄

Είναι βέβαια οι ίδιοι που με τη στρεψοδικία κατά των αντιπάλων τους, την εριστικότητα, την εχθροπάθεια που εκπέμπουν επί χρόνια, συνέβαλαν να απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κόσμος που ενδημεί στα σόσιαλ μίντια. Ούτε αυτό το έχουν κατανοήσει. 

Αλλά και πως αυτοί να αλλάξουν όταν η Κουμουνδούρου επιμένει στην ίδια λογική που καταδικάστηκε από τον λαό; Ακολουθούν την ίδια μέθοδο, τα ίδια επιχειρήματα, τις ίδιες θέσεις. Ανακυκλώνουν τους ίδιους ηττογόνους παράγοντες και περιμένουν διαφορετικά αποτελέσματα. 

Χθες π.χ. ο Τσίπρας αναφερόμενος στην παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, την χαρακτήρισε «μέρα συναγερμού για την κλιματική κρίση και την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειές της». 

Πόσο ο ίδιος και το κόμμα του συνέβαλαν σε αυτά, δεδομένου ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν; Οι λύσεις έως ότου έρθουν μαζικά τα «πράσινα καύσιμα» είναι δεδομένες: Αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά. Στα τελευταία λόγω μεσογειακής μορφολογίας δεν ευνοηθήκαμε από τη φύση. Αντιθέτως υπάρχουν εν αφθονία ο ήλιος και ο αέρας.

Όμως κάθε φορά που πρόκειται να εγκατασταθεί ένα αιολικό πάρκο, οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κηρύσσουν τοπική εξέγερση. Παρόλη τη μικρή τους πολιτική παρεμβατικότητα, το λαϊκίστικο τοπικιστικό επιχείρημα «θα μας καταστρέψουν το περιβάλλον μας» κινητοποιεί τους κατοίκους και αντιδρούν. 

Το σύνθημα «Λεύτερα βουνά» συσπειρώνει κόσμο επιδρώντας στο συγκινησιακό των κατοίκων. Ενίοτε και με τη συνδρομή των οπαδών του ΚΚΕ παίρνει… εθνικοαπελευθερωτικές διαστάσεις. Έχουμε δει και πανό με το σύνθημα «Λεύτερα τα αντάρτικα αδούλωτα βουνά»! 

Όμως κάθε δράση αφήνει το αποτύπωμά της. Το διαζευκτικό που προβάλει είναι λιγνίτης και ρύπανση για τα παιδιά της Πτολεμαϊδας ή κάποια αισθητική αλλοίωση του περιβάλλοντος προκειμένου να έχεις καθαρή ενέργεια. Το ίδιο ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά. Και καθαρή ενέργεια και κανένα αισθητικό αποτύπωμα, δεν ισχύει ως εξίσωση. Το έχει ειρωνευτεί η λαϊκή θυμοσοφία με τη φράση και την πίττα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Παράλληλα το δήθεν, η ψευδής περιβαλλοντική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ,  αποτυπώνεται εκπάγλως και στο εκλογικό του πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτό «Απεμπλεκόμαστε από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών για έρευνα». 

«Εξαίρετη» περιβαλλοντική… ευαισθησία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταναλώνει πετρέλαιο και αέριο, θα αφήνει στον πλανήτη το οικολογικό αποτύπωμα που της αναλογεί από την κατανάλωση των «υδατανθράκων» (που θα έλεγε και ο συγκυβερνήτης Πάνος).  Απλώς δεν θα είναι παραγωγής Αιγαίου και δεν θα έχουμε ως χώρα κέρδος από αυτά! (Κάποιοι κακεντρεχείς θα έλεγαν ότι θα έχει  κέρδος ο σύντροφος Βλαδίμηρος).  

Χθες πάλι ο Τσίπρας μπέρδεψε σκοπίμως την αύξηση των φόρων με την αύξηση της φορολογητέας ύλης, υποστηρίζοντας ότι αυξήθηκαν οι πρώτοι, ενώ έχουν μειωθεί 29 από αυτούς.   

Ενδεικτικά τα ανωτέρω από πλείστα όσα μπορούσαμε να αναφέρουμε, για να καταγραφεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, δεν προλαβαίνει ή δεν θέλει να αλλάξει. Με τα ίδια επιχειρήματα προσδοκά διαφορετικά αποτελέσματα μέσα τρεις εβδομάδες.

Αναμένουμε…  

Γιάννης Σιδέρης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια