Sponsor

ATHENS WEATHER

Νέα ευρήματα για την εξωγήινη καταγωγής της ζωής


Ένα από τα «ιερά δισκοπότηρα» της επιστήμης είναι η προέλευση της ζωής στη Γη. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για το πώς εμφανίστηκε η ζωή στον πλανήτη μας. Η επιστημονική κοινότητα είναι χωρισμένη στα δύο με τη μια πλευρά να στηρίζει τη θεωρία ότι η ζωή είναι γήινο προϊόν και υποδεικνύει τα υποθαλάσσια φρεάτια στον πυθμένα των ωκεανών ή κάποιες γούρνες νερού κοντά σε ηφαίστεια ως τόπο δημιουργίας της. Η έτερη και μάλλον πιο δημοφιλής θεωρία έχει εντελώς αντίθετη συλλογιστική και κάνει λόγο για μεταφορά της ζωής στη Γη, των δομικών της υλικών ακριβέστερα, από διαστημικούς βράχους (μετεωρίτες, αστεροειδείς, κομήτες) που έπεφταν στον πλανήτη μας λίγες εκατοντάδες έτη μετά την γέννηση του πριν από περίπου 4 δισ. έτη.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Hokaido στην Ιαπωνία ενισχύουν το σενάριο της εξωγήινης προέλευσης της ζωής. Το 2014 εκτοξεύτηκε το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa 2 με προορισμό τον τον αστεροειδή Ryugu. Τέσσερα χρόνια μετά το σκάφος έφτασε στον αστεροειδή και με την χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου για την αποστολή βλήματος συλλέχθηκαν δείγματα από το εσωτερικό του διαστημικού βράχου. Τα δείγματα αυτά επέστρεψαν στη Γη το 2020 και έκτοτε πραγματοποιούνται συνεχώς αναλύσεις και μελέτες σε αυτά. Το σκάφος έστειλε επίσης στην επιφάνεια του αστεροειδή δύο ρομποτικές συσκευές μελέτης και ανάλυσης του διαστημικού βράχου.


Οι ερευνητές μελετώντας τα δείγματα του Ryugu εντόπισαν την παρουσία ουρακίλης και νιασίνης. Η ουρακίλη αποτελεί δομικό υλικό του RNA ενώ η νιασίνη αποτελεί μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β (βιταμίνη Β3) και παίζει κομβικό ρόλο στον μηχανισμό του μεταβολισμού. «Το βασικό μας εύρημα είναι ότι η ουρακίλη και η νιασίνη, που και οι δύο έχουν βιολογική αξία, υπάρχουν σε εξωγήινα περιβάλλοντα και μπορεί να έχουν έρθει στην πρώιμη Γη ως συστατικό αστεροειδών και μετεωριτών. Υποψιαζόμαστε ότι είχαν ρόλο στην εμφάνιση πρεβιοτικών και πιθανώς στην εμφάνιση της πρώτης ζωής», δήλωσε ο αστροχημικός Γιασουσίρο Όμπα του Πανεπιστημίου Hokkaido στην Ιαπωνία, επικεφαλής της μελέτης. Αν και τα πρεβιοτικά έχουν σχεδόν όμοιο όνομα με τα προβιοτικά και αρκετοί μπορεί να πιστέψουν ότι είναι το ίδιο πράγμα κάτι που δεν ισχύει. Προβιοτικά και πρεβιοτικά έχουν διαφορετικούς ρόλους. Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια και τα πρεβιοτικά είναι η τροφή για αυτά τα βακτήρια.

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα από τα δείγματα του αστεροειδή Ryugu. (πηγή φωτό JAXA)


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια