Η αβεβαιότητα επανέρχεται δυναμικά...

Του Κώστα Στούπα 


Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το τραγικό δυστύχημα, αν και πρόωρες, καταγράφουν ήδη ευανάγνωστες μετατοπίσεις με κυριότερη αυτή της απώλειας από τη Νέα Δημοκρατία 2-3 ποσοστιαίων μονάδων.

Καταγράφουν επίσης την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να καρπωθούν αυτές τις απώλειες οι οποίες ως εκ τούτου κατευθύνονται κυρίως προς την "γκρίζα ζώνη" της αποστασιοποίησης ή της "θολής" αντισυστημικότητας...

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως η ευκρινής διαφορά των 7-8 μονάδων μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος τώρα μειώνεται στις 3-4 και είναι πλέον εγγύτερα των 2-3 μονάδων που ορίζουν τα όρια του στατιστικού λάθους.

Αν πριν, το σενάριο μιας οριακής αυτοδυναμίας φαινόταν δύσκολο, τώρα μοιάζει απίθανο. Επίσης, η αναδιανομή των εδρών που προκαλεί η μείωση της ισχύος του πρώτου κόμματος αυξάνει τις πιθανότητες να προκύψει ευκαιριακή κυβέρνηση "ατυχήματος" από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική...

Σε γενικές γραμμές το πολιτικό σκηνικό το οποίο είχε διαμορφωθεί από το 2016 και μετά, με την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται αν όχι να ανατρέπεται, να διαβρώνεται.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην έρευνα της MARC ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει 10 μονάδες από τη  δημοτικότητά του, από 48,6% σε 38,9%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στην ίδια έρευνα η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα από 33,2% πέφτει στο 28,5% και του Ν. Ανδρουλάκη από 32,1% μειώνεται στο 27,9%.

Μετρήσεις σαν αυτές μας οδηγούν στην υποψία πως η δημοφιλία του "Κανένα" βρίσκεται πάλι σε ανοδική τροχιά.

Το κεντρώο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αναίμακτη χειρουργική παράκαμψη του καρκινώματος του Δημοσίου μέσω της ψηφιακής επανάστασης του Κυριάκου Πιερρακάκη, της αναδόμησης του ΕΦΚΑ από τον Κώστα Χατζηδάκη και την επιβολή της τάξης από το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αρχίζει να "μπάζει".

Βέβαια, η  πανεπιστημιακή αστυνομία μπορεί να έχει καταστεί ήδη "ανέκδοτο" αλλά στην παιδεία τα ξενόγλωσσα τμήμα παραμένουν μια καλή παρακαταθήκη. Από την άλλη, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων γενικότερα μάλλον οδεύει προς το νεκροταφείο των αποτυχιών...

Στα θετικά παραμένει προς το παρόν η επιτυχής διαχείριση των τουρκικών διεκδικήσεων τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά με τα προγράμματα ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων.

Το βασικότερο ατού του Κυριάκου Μητσοτάκη στους επόμενους 1-2 μήνες παραμένει η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να αυξήσει τον κύκλο της ανοχής του πέραν του 30%.

Αν στον χώρο της Κεντροαριστεράς βρισκόταν κάποιο νέο πρόσωπο, χωρίς την αδυναμία άρθρωσης μη λαϊκίστικου και πολωτικού λόγου και χωρίς το βάρος της  αντιμνημονιακής εξαπάτησης  της περασμένης δεκαετίας, μάλλον  το σκηνικό θα είχε ανατραπεί ήδη...

Τα τελευταία γεγονότα κατέδειξαν επίσης πως η θολή αντισυστημικότητα που εκδηλώθηκε απότομα και βίαια την περασμένη δεκαετία, με αφορμή τις μνημονιακές προσαρμογές, παραμένει ακμαία κάτω από τον "λεπτό πάγο" της επιφάνειας και δεν χάνει την ευκαιρία να εκδηλωθεί με την παραμικρή αφορμή...

Η αβεβαιότητα επανέρχεται λοιπόν...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια