Εκλογές: Η πόλωση θα τσακίσει την αποχή


Είναι σαφές πως οι τραγικές στιγμές που ζει η Τουρκία καθιστά το ενδεχόμενο ενός πολεμικού επεισοδίου με τη γείτονα εντελώς απομακρυσμένο, όσο απρόβλεπτος και αν είναι ο Ερντογάν. Το βασικό του μέλημα είναι πώς θα εκμεταλλευτεί αυτήν την έκτακτη κατάσταση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη εν όψει των προεδρικών εκλογών. Συνεπώς, μια ουσιαστική παράμετρος που τη συνυπολόγιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον χρόνο διενέργειας των βουλευτικών εκλογών έχει εκλείψει.

Τώρα μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του με αποκλειστικό γνώμονα τις εσωτερικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου όλες οι ημερομηνίες είναι ανοικτές. (Εδώ που φτάσαμε προσωπική μου προτίμηση είναι μια από τις δύο τελευταίες Κυριακές του Μαΐου και οι δεύτερες εκλογές την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου). 

Εκείνο που φοβίζει τα επιτελεία όλων των κομμάτων είναι μήπως οι πρώτες εκλογές αντιμετωπιστούν από σημαντική μερίδα πολιτών κάπως σαν τις ευρωεκλογές. Με μια χαλαρότητα τόσο στην προσέλευση όσο και στην ψήφο. Αν συμβεί αυτό, είναι δυνατόν να ανατραπούν βασικές εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, που πιθανόν να επηρεάσουν και τις πολιτικές εξελίξεις. 

Να λάβουμε υπ' όψη πως στις ευρωεκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία έλαβε 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, αλλά το κρίσιμο σημείο δεν θα είναι μια παρόμοια διαφορά 10 μονάδων, αλλά η απόσταση της Νέας Δημοκρατίας από την αυτοδυναμία. Στις εθνικές εκλογές η διακύβευση είναι η εξουσία. Γι' αυτό και τα κόμματα αγωνιούν για την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. 

Φαίνεται εκ πρώτης όψεως αντιφατικό, αλλά η επιχειρούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ πόλωση μπορεί να λειτουργήσει θετικά για το πολιτικό μας σύστημα, υπό την έννοια ότι οι πολίτες, λόγω ακριβώς της πόλωσης, θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες στις πρώτες εκλογές. Γιατί η πόλωση λειτουργεί προς κάθε κατεύθυνση. Συσπειρώνει και περιχαρακώνει τα στρατόπεδα, κινητοποιεί τους φίλους για να μην κερδίσει ο «εχθρός». 

Και το πιο πιθανό σενάριο είναι οι εκλογές με την απλή αναλογική, ανεξαρτήτως του εκλογικού συστήματος, να διεξαχθούν υπό καθεστώς ακραίας πόλωσης, λόγω ακριβώς των συσπειρώσεων και των αντισυσπειρώσεων και λόγω κυρίως της συνειδητοποίησης πόσο η ψήφος αυτών των εκλογών θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών με την ενισχυμένη αναλογική. 

Ως εκ τούτου εκτιμώ ότι θα δούμε στις πρώτες εκλογές υψηλή συμμετοχή των πολιτών, χωρίς την αναμενόμενη διασπορά ψήφων σε μικρότερα κόμματα. Σίγουρα χαμένη από ένα τέτοιο ενδεχόμενο δε θα είναι η κυβερνώσα παράταξη η οποία παρουσιάζει και ένα θηριώδες ποσοστό στην παράσταση νίκης σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Τα μικρά κόμματα που προσδοκούν να υποδεχθούν την ψήφο διαμαρτυρίας θα καταγράψουν διαφυγόντα κέρδη, κάτι που θα επηρεάσει και την επιβίωσή τους. 

Συμπερασματικά, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η πόλωση θα ενισχύσει τις συσπειρώσεις και θα στείλει μαζικά τον κόσμο στις κάλπες από την πρώτη Κυριακή.

Σάκης Μουμτζής

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια