Αφήστε τον Νίκο και τον Γιώργο στα προβλήματά τους


Είναι κατανοητό η Νέα Δημοκρατία να υπερτονίζει την περίπτωση της κυβέρνησης των «ηττημένων», όπως απαξιωτικά αποκαλεί την κυβέρνηση που θα μπορούσαν να σχηματίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και με κάποιο άλλο (;) κόμμα. Κινδυνολογώντας, συσπειρώνει. Τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει, γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα. Τα έχουμε πει εξαντλητικά. 

Εκείνο που πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι να σταματήσει να ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρουλάκη και τον Παπανδρέου. Αυτοί έχουν τα δικά τους προβλήματα, τα οποία προσπαθούν να τα λύσουν με τον τρόπο τους. Προβλήματα που θα γιγαντωθούν το βράδυ των εκλογών. 

Η Νέα Δημοκρατία αν θέλει να κατακτήσει την αυτοδυναμία ένα έχει να κάνει: με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα να πείσει όλους αυτούς που, είτε είναι δυσαρεστημένοι είτε γκρινιάζουν, στρέφονται προς άλλες λύσεις μπροστά στην κάλπη. Να τους πείσει πως στη δεύτερη τετραετία θα εφαρμόσει όλα όσα δεν μπόρεσε να κάνει στην πρώτη, μαζί με τους νέους στόχους που θα παρουσιάσει προεκλογικά. 

Είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση στον απολογισμό της μπροστά στο εκλογικό σώμα θα έχει να επικαλεστεί πολλά ελαφρυντικά για τις καθυστερήσεις και τις αρρυθμίες. Από τον Μάρτιο του 2020 δε σήκωσε κεφάλι λόγω της εμφάνισης απρόοπτων γεγονότων των οποίων η αντιμετώπιση κόστισε πολύ χρήμα και χιλιάδες εργατοώρες. Έτσι, το πρόγραμμά της πήγε πίσω ή έμεινε ημιτελές. 

Φυσικά υπήρξαν και λάθος σχεδιασμοί που επιβεβαιώθηκε το λάθος τους στην εφαρμογή, υπήρξαν και πισωγυρίσματα που προκάλεσαν μιαν απογοήτευση. Όμως όλα αυτά συνέβησαν εν μέσω κορονοϊού, εισβολής στην Ουκρανία και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ήταν το αποτέλεσμα τόσο της πανδημίας όσο και του πολέμου στην Ουκρανία. 

Και ό,τι και να λέμε η κυβέρνηση τα πήγε καλά. Έκανε το σπουδαιότερο: κράτησε την κοινωνία όρθια. Διατήρησε την κοινωνική συνοχή με ένα πλούσιο πακέτο οικονομικών παροχών προς πάσα κατεύθυνση. Δεν είναι και λίγο. Οι ανησυχούντες για τις παροχές ας μας πουν την εναλλακτική τους για να μην καταρρεύσει η κοινωνία λόγω των εκτάκτων καταστάσεων. 

Αν οι κυβερνήσεις κρίνονται με βάση τη γενική τους εικόνα, η ελληνική κυβέρνηση βαθμολογείται με υψηλό βαθμό, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες εκτιμούν τόσο την προσπάθεια, όσο και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. 

Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία παίζει χωρίς αντίπαλο. Κινδυνεύει μόνον από την έλλειψη σοβαρότητας και την επανάπαυση. Τα συγκριτικά στοιχεία με τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι τόσο συντριπτικά υπέρ της σημερινής κυβέρνησης, ώστε αυτό το αναγνωρίζουν και όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν μια στοιχειώδη σοβαρότητα. Η τελευταία αμυντική τους γραμμή είναι το τετριμμένο επιχείρημα πως «δεν κυβερνούσαμε εμείς, κυβερνούσε η τρόικα». Ουδέν ψευδέστερον. Είναι γνωστό πως η τρόικα επιζητούσε την επίτευξη στόχων, αφήνοντας στις ελληνικές κυβερνήσεις να επιλέξουν τα μέσα. 

Η Νέα Δημοκρατία, είμαι σίγουρος, πως προεκλογικά θα εμφανιστεί ως η ήρεμη δύναμη, που δε θα παρασυρθεί από τις ακρότητες της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό άλλωστε συνάδει και με το προφίλ του πρωθυπουργού. Και κυρίως θα δώσει τη σιγουριά στους πολίτες πως στις καίριες στιγμές βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και θα συνεχίσει να βρίσκεται. 

Η σταθερότητα και η σιγουριά απέναντι στην αβεβαιότητα και στον τυχοδιωκτισμό. 

Σάκης Μουμτζής

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια