Νέα μελέτη αναφέρει ότι πρέπει να πηγαίνουμε για ύπνο μια ώρα νωρίτερα
Ίσως κάποιοι θα προτιμούσαν να πέφτουν σε κάποιου είδους χειμερία νάρκη κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρά να σηκώνονται για δουλειά νωρίς το πρωί τους κρύους και με λιγότερο φως μήνες του χειμώνα.
Μια νέα μελέτη προτείνει ένα εναλλακτικό τρικ που να μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε αυτή τη δυσκολία. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Frontiers of Neuroscience» επιστήμονες της Κλινικής Ύπνου και Χρονοιατρικής του Νοσοκομείου St. Hedwig στη Γερμανία πραγματοποίησαν πειράματα με ενήλικους ανθρώπους τα οποία έδειξαν ότι αν κάποιος κοιμάται μια ώρα περισσότερο από όσο κανονικά κοιμάται τους τρεις μήνες του χειμώνα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις χειμερινές συνθήκες. Μάλιστα οι ερευνητές αναφέρουν ότι για έχει αποτέλεσμα αυτή η τακτική θα πρέπει κάποιος να πέφτει στο κρεβάτι του για να κοιμηθεί μια ώρα νωρίτερα από ότι συνηθίζει και όχι να ξυπνάει μια ώρα αργότερα.
Με την μέθοδο αυτή οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια του χειμώνα οι άνθρωποι, ειδικά όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τον ύπνο τους, αυξάνουν τη διάρκεια της φάσης REM γεγονός που έχει ευνοϊκές συνέπειες στην καλύτερη προσαρμογή στις χειμερινές συνθήκες αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους. Ο ύπνος REM (rapid eye movement) γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο.
Ο οργανισμός έχει απόλυτη ανάγκη τον ύπνο τύπου REM. Εάν για διάφορους λόγους ο οργανισμός στερηθεί του ύπνου τύπου REM, τότε την επόμενη φορά που θα αποκοιμηθεί θα πάει πιο γρήγορα στο στάδιο REM, μειώνοντας τη διάρκεια των υπόλοιπων σταδίων. Οι άνθρωποι που ξυπνούν από ύπνο REM μπορούν να θυμηθούν πολλά όνειρα, ενώ όσοι ξυπνούν από ύπνο μη REM θυμούνται ελάχιστα ή και καθόλου όνειρα.
0 Σχόλια