Ρευστότης... μηδέν


Του Γιώργου Κράλογλου 

Όσο δεν παράγεις εισοδήματα και στρέφεις τους μισθωτούς στην ελεύθερη αγορά, να μη χαίρεσαι και μάλλον να ανησυχείς έτσι και κερδίσεις τις εκλογές...

Γιατί είναι άλλο πράγμα η απασχόληση και η επιδότηση εργασίας των ανέργων και άλλο πράγμα οι δουλειές που εξασφαλίζεις με μια τολμηρή (χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους) αναπτυξιακή πολιτική,  η οποία θα δώσει δυνατότητες και στην αγορά εργασίας για την παραγωγή νέων και ισχυρών εισοδημάτων. 

Είναι άλλο πράγμα να μιλάς για την ανάπτυξη επειδή δεν έχεις τα λουκέτα που περίμενες μετά τη χρεοκοπία και την πανδημία και εντελώς άλλο να αναζητάς ρευστότητα και να μην έχεις να δώσεις απάντηση για το πού πήγαν τα λεφτά...

Είναι άλλο πράγμα να προβάλλεις νούμερα όπως τα 300-350.000 άτομα για απασχόληση και εντελώς άλλο να μην θέλεις να δώσεις απάντηση στους εργαζόμενους όταν σε ρωτούν... Με τι μισθούς;

Δύο, αλλά ογκώδη προβλήματα θα βρει η κυβέρνηση των εκλογών και δυστυχώς δεν θα είναι σε θέση να δώσει την απάντηση που θα ζητήσουν αυτοί που θα την ψηφίσουν.

Έλλειψη έως ανυπαρξία ρευστότητας και εργασιακό. Πρώτο και κεφαλαιώδες ζήτημα οι μισθοί και από πού θα βρεθούν. Πρόκειται για πολιτικές-ογκόλιθους, που δεν μετακινούνται εύκολα. 

Βγείτε στην επιχειρηματική αγορά σήμερα και προσπαθήστε να την πείσετε ότι η δική μας οικονομία είναι στην καλύτερη θέση της Ε.Ε, η δε προοπτική της για το 2023 είναι ζηλευτή και από τον Νότο και από τον Βορρά της Ένωσης.

Τι νομίζετε ότι θα εισπράξετε ως απάντηση; 

Και πού είναι τα λεφτά... (θα σας πουν). Γιατί η τόση έλλειψη ρευστού. Την ανάπτυξη πως την λογαριάζετε... Μαζί ή χωρίς τα επιδόματα. 

Χαίρεστε για την επιδοματική πολιτική του 2023 γιατί ο κορβανάς γέμισε κάτι παραπάνω λόγω του πληθωριστικού ΑΕΠ; Και το ρευστό που λείπει και θα λείπει (μιας και εμείς, η αγορά, δεν είμαστε κορβανάς) πού βρίσκεται; Θα φύγει από τις γλάστρες και από τις Τράπεζες; Πότε...; 

Κάπως έτσι θα απαντήσουν και οι μισθωτοί αν τους προβληθούν τα γνωστά στατιστικά αισιοδοξίας..., ότι η οικονομία του 2023 θα πάρει κέρδη από εκείνα του 2022... "...αν υπολογίζετε και στους μισθωτούς για τροφοδότηση της οικονομίας με ρευστό ξεχάστε το (θα πουν). Όσοι κρατήσουμε τους μισθούς που δίνει σήμερα η αγορά θα έχουμε τους λόγους μας... Οι άλλοι, αυτοί που εσείς κατηγοριοποιείτε ως αρνητές εργασίας... ξεχάστε τους. Δεν είναι  αρνητές εργασίας. Είναι αρνητές του μισθού-αίσχους που πάει να εγκατασταθεί στην αγορά εργασίας και να βολέψει την άλλη παραγωγή...".

Αλλά αυτή η παραγωγή,  οι συνθήκες και το επίπεδό της δεν πρόκειται να δικαιώσει τη χώρα ούτε μεσοπρόθεσμα. Θα γυρίσουν όλα τούμπα. Και σύντομα. Μέσα σε μια 2ετία που η ενεργειακή κρίση θα κάνει και δεύτερο γύρο. 

Οι διάλογοι αυτοί, με την αγορά για την έλλειψη ρευστότητας (που, κατά την προσωπική μας γνώμη θα γίνει περισσότερο αισθητή μετά την απουσία του τζίρου από τους μισθωτούς) και με τους μισθωτούς, για τις εργασιακές συνθήκες δουλειάς και αμοιβών (πριν στραφούν σε ό,τι άλλο προσφέρεται σήμερα ως ατομική απασχόληση ακόμη και στη σίτιση και στον τουρισμό) είναι τα πρώτα ζητήματα στα οποία θα κληθεί η νέα κυβέρνηση να δώσει δείγμα γραφής. 

Επιμένουμε δε στην άποψή μας ότι έτσι και η κυβέρνηση των εκλογών δεν δώσει απαντήσεις (πειστικές) στην επιχειρηματική αγορά, για την τεραστίων διαστάσεων έλλειψη ρευστότητας και στην εργασιακή αγορά για δουλειές να σιγουρέψουν παραγωγή εισοδημάτων, καλύτερα να τα μαζέψει μια ώρα νωρίτερα. Γιατί τα κρατικά χαρτζιλίκια και τα κουπόνια... δεν θα την σώσουν.    


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια