«Τεράστια αστάθεια»: Μεγαλώνει η πυρηνική απειλή - Πού θα οδηγήσει η απόφαση Πούτιν

Αν καταρρεύσει η New Start, τότε ο κόσμος θα μπει σε μια επικίνδυνη κατάσταση τύπου Ψυχρού Πολέμου όπου η αστάθεια θα είναι τεράστια.


Τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη New START εξετάζει σε ανάλυσή του το Reuters, με την πυρηνική απειλή να έχει μεγαλώσει μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η τελευταία εναπομείνασα συνθήκη που περιορίζει τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας και των ΗΠΑ βρισκόταν ήδη σε σοβαρό κίνδυνο προτού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώσει την Τρίτη 21/2 ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Τώρα η κατάσταση μπορεί πολύ πιο εύκολα να ξεφύγει, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών – παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία – αφού καμία πλευρά δεν μπορεί να βασιστεί στο σταθερό, προβλέψιμο πλαίσιο που παρείχαν οι διαδοχικές πυρηνικές συμφωνίες για περισσότερα από 50 χρόνια.

Τι θα κάνουν οι άλλες πυρηνικές δυνάμεις;

Αναλυτές ασφαλείας δήλωσαν ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό τους λεπτούς υπολογισμούς που εξασφαλίζουν την αμοιβαία αποτροπή μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα μπορεί να ωθήσει κι άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν να ενισχύσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.

Σε μια σημαντική ομιλία σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή του στην Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν εγκαταλείπει τη συνθήκη New START – τη συμφωνία που υπεγράφη το 2010 και περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που αναπτύσσουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια