Η ψαλίδα θα ανοίγει


Για μας τους δημοσιογράφους και τους αναλυτές, η βαβούρα, η ανακατωσούρα και η μπερδεψοδουλειά είναι βούτυρο στο ψωμί μας. Οι χαμηλές διαφορές, τα πολλαπλά σενάρια, οι δυσερμήνευτες προθέσεις ατόμων και κομμάτων, δικαιώνουν τον ρόλο και αναβαθμίζουν την αξία μας. Όσο ο απλός κοσμάκης θέλει ξεκαθαρισμένες συνθήκες γύρω του για να ξέρει που βαδίζει, τόσο εμείς χαιρόμαστε όταν όλα είναι πιθανό να επισυμβούν.

Κατά τούτα, μια εκλογική μάχη με απλή αναλογική ενσωματώνει ό,τι καλύτερο είχαμε ποτέ ονειρευτεί. Ούτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε κυβέρνηση, διερευνητικές που στριφογυρίζουν σαν σβούρα από αρχηγό σε αρχηγό, σενάρια επί σεναρίων για συμμαχίες και συμβιβασμούς, ίντριγκες και υπόγειες διαμεσολαβήσεις, καταγγελίες και λυκοφιλίες αλλά λύση καμία στον ορίζοντα… η καλύτερη μας είναι όλο αυτό το νταβαντούρι.

Εκτός από μία περίπτωση, την οποία μάλιστα φοβάμαι ότι θα βρούμε σύντομα μπροστά μας. Να μπουν τα κόμματα στην μάχη των εκλογών όχι με μια μέτρια διαφορά για την οποία όλα είναι πιθανά, αλλά με μια μεγάλη διαφορά που όσο θα περνά ο προεκλογικός χρόνος θα διευρύνεται. Να μπουν ας πούμε με μια διαφορά 5-7 μονάδων και μετά από μια βδομάδα αυτές να γίνουν 6-8 για να μεταβληθούν σε 7-9 ενώ θα εισερχόμαστε στο τελευταίο προεκλογικό δεκαήμερο.

Αυτό θα είναι δραματικό για μας τους αναλυτάδες. Εμείς θέλουμε αμφίρροπο παιχνίδι για να δικαιώσουμε τον ρόλο μας, όταν οι εξελίξεις έχουν την σφραγίδα της βεβαιότητας νιώθουμε άχρηστοι. Έλα όμως που όλοι οι σοβαροί εκλογολόγοι επιμένουν ότι με βάση τα σημερινά στοιχεία, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα ανεβαίνουν οι συσπειρώσεις των δύο μεγάλων και ότι το τρίτο κόμμα θα φυλλοροεί προς τους άλλους δύο με μια σχέση δύο προς ένα.

Κοντολογίς, θα μπούμε στις αρχές Απρίλη στην προεκλογική μάχη με μια διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι 6-8 μονάδες και με αυτή την ψαλίδα να ανοίγει σταδιακά και σταθερά υπέρ του πρώτου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε δεν πάμε για πανηγύρι των δημοσιογράφων και των αναλυτών πάνω σε εκλογική κινούμενη άμμο, αλλά για την πιο ανιαρή εκλογική μάχη της μεταπολιτευτικής περιόδου. Κι ας είναι σε δυο φάσεις.

Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι έτσι θα γίνουν τα πράγματα. Επί τέσσερα χρόνια τώρα, κάθε φορά που η διαφορά πλησίαζε κοντύτερα από το 6-7, αυτομάτως κάτι συνέβαινε κι έπαιρνε πάλι την ανηφόρα υπέρ του Κυριάκου. Έτσι θα γίνει και σ’ αυτές τις εκλογές. Για την άλλη τετραετία δεν ξέρω, γι αυτήν ξέρω…

Δημήτρης Καμπουράκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια