Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα: Τελικά ποια είναι πιο καλά για την υγεία


Τώρα τις γιορτές έχουμε πολύ δουλειά και πιο πολύ μάσα να ρίξουμε με αποτέλεσμα να αφήνουμε τη σιλουέτα μας να κατρακυλήσει. Τι να κάνουμε, έτσι είναι η φάση. Πώς να κάνεις δίαιτα αυτές τις μέρες και να κρατηθείς μακριά από το delivery και τα γλυκά.

Όποιος έκανε μια προσπάθεια το μετάνιωσε γρήγορα καθώς το ότι έγινε Μουντιάλ το χειμώνα έδωσε μια παραπάνω ώθηση και ζωή στα ντελιβεράδικα να ανεβάσουν τον τζίρο τους. Έχει και τελικό την Κυριακή (18/12) μην ξεχνιόμαστε.

Στο θέμα μας όμως τώρα

Είναι όμως κάποιες τρομερές απορίες που μας βασανίζουν αιωνίως αυτές τις μέρες. Μελομακάρονα ή οι κουραμπιέδες; Ιδού η μεγάλη μας απορία κύριοι.
 
Θα αναρωτιόμαστε για πάντα ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Από τη μία λατρεύουμε το μελάκι και τη ζουμερή υφή στο μελομακάρονο, από την άλλη δεν χάνουμε ευκαιρία να γινόμαστε ολόλευκοι κάθε φορά που ορμάμε στον κουραμπιέ. Τα θέλουμε και τα δύο στη ζωή μας, πώς να το κάνουμε.

Αν όμως είναι να μιλήσουμε σε συντελεστές υγείας, τότε μόνο ένα από τα δύο κερδίζει. Δυστυχώς δύο δεν χωρούν σε αυτή τη μάχη.

Το μελομακάρονο αποτελεί το πλέον παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο γλυκό, αφού κυρίαρχο στη συνταγή του έχει το μέλι – σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας από την αρχαιότητα. Φτιάχνεται κυρίως από αλεύρι, ελαιόλαδο, κανέλα, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, καρύδια, ζάχαρη και μέλι. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες λόγω του αλευριού, της ζάχαρης και του μελιού και γι΄ αυτόν τον λόγο προσφέρει άμεσα ενέργεια στον οργανισμό.

Θεωρείται ίσως το καλύτερο γλυκό των Χριστουγέννων, καθώς δεν περιέχει καθόλου ζωικό λίπος, ενώ παρέχει στον οργανισμό μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (καρύδια), συστατικά με ευεργετική δράση στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επίσης το ελαιόλαδο, η κανέλα, το πορτοκάλι και το μέλι είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, που προστατεύουν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού από τη φθορά.

Ο κουραμπιές παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Μικρά Ασία. Έχει τούρκικο όνομα και βασικό υλικό παρασκευής του το βούτυρο, που χρησιμοποιείται ευρέως στην τούρκικη κουζίνα. Ακόμα και το κλασικό σχήμα του, το μισοφέγγαρο, παραπέμπει στη γείτονα χώρα.

Τα κύρια συστατικά του κουραμπιέ είναι το αλεύρι, το βούτυρο, οι κρόκοι αυγών, η ζάχαρη και τα αμύγδαλα. Μάλιστα λέγεται ότι η υπέροχη γεύση του οφείλεται στην άριστη ποιότητα του φρέσκου βουτύρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους. Είναι λοιπόν κι αυτός πλούσιος σε υδατάνθρακες λόγω του αλευριού και της ζάχαρης που περιέχει.

Ωστόσο, αν και η διαφορά του με το μελομακάρονο στο ενεργειακό περιεχόμενο (θερμίδες) δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, η ποιοτική σύσταση των λιπαρών του διαφέρει κατά πολύ. Κι αυτό γιατί ο κουραμπιές περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, που προέρχονται από το ζωικό βούτυρο και τους κρόκους των αυγών, τα οποία δεν ωφελούν το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Έτσι χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του. Το θετικό είναι ότι περιέχει αμύγδαλα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια