Η επόμενη των εκλογών θα είναι δύσκολη...


Του Κώστα Στούπα

Το 2023 είναι χρονιά εκλογών στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό αναμένεται να καθορίσει τις εξελίξεις τουλάχιστον  για όλο το πρώτο εξάμηνο.

Το ενδεχόμενο μιας εμπλοκής με την Τουρκία εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες τους επόμενους μήνες όσο το καθεστώς Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση στα πλαίσια της χειραγώγησης των εσωτερικών εξελίξεων, εν όψει μιας πιθανής εκλογικής ήττας...

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοκ με απροσδιόριστες συνέπειες τόσο για την οικονομία όσο και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Οι επικείμενες ελληνικές εκλογές την Άνοιξη του 2023 κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διπλές, γεγονός που σημαίνει πως η χώρα εισέρχεται σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο από την αρχή του χρόνου μέχρι τουλάχιστον το τέλος του πρώτου εξαμήνου...

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει με απλή αναλογική. Αν προκύψει, αυτή είναι πιθανότερο να αφορά μια σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ, ΚΚΕ, γεγονός που θα δημιουργούσε σοκ στην οικονομία και την Ευρώπη.

Το επικρατέστερο σενάριο όμως είναι ένα μήνα  μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση να πάμε σε δεύτερη με ενισχυμένη αναλογική.

Στην περίπτωση αυτή, το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.  Σε αυτό το ενδεχόμενο η πιθανότερη κατάληξη είναι  να προκύψει μια κυβέρνηση είτε συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ είτε με μια μερίδα του...

Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για μια κυβέρνηση λιγότερο ισχυρή από αυτή της τελευταίας τετραετίας και λιγότερο πρόθυμη να προχωρήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και ούτε η παρούσα κυβέρνηση τόλμησε να τις εφαρμόσει...

Αν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αυτή αναμένεται να διαθέτει μια οριακή πλειοψηφία, γεγονός το οποίο πάλι την καθιστά περισσότερο ευάλωτη σε σχέση με αυτή της πρώτης τετραετίας.

Από την άλλη πλευρά η επόμενη τετραετία δεν αναμένεται να είναι εύκολη  για τη διεθνή οικονομία και κατά συνέπεια ούτε για την ελληνική.

Η περίοδος της πανδημίας έχει αυξήσει τις "επιδοματικές" πολιτικές και το χρέος σε όλον τον κόσμο. Επιπλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει όλες τις δυτικές κυβερνήσεις να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα τις αυξάνει λόγω των τουρκικών απειλών.

Ο συνδυασμός υψηλού χρέους, υψηλού πληθωρισμού και αυξημένων επιτοκίων δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα διεθνώς το οποίο μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα ύφεσης και χρεοκοπιών.

Τούτο σε συνδυασμό με την αύξηση της γεωπολιτικής έντασης, καθώς υπάρχουν πλέον αναθεωρητικές δυνάμεις που απειλούν ευθέως τη Δύση σε σημεία όπως η Ουκρανία, η Βόρεια Αφρική, η Ταϊβάν και το Αιγαίο, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για την τετραετία που αρχίζει το 2023 μέχρι το 2027.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια