Αγαπητοί φίλοι Τούρκοι. Σκεφτείτε το πάλι!


Η Τουρκία έχει χαράξει τις δικές της «γραμμές». Αμφισβητεί ανοικτά την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου και απειλεί να βομβαρδίσει ακόμη και την Αθήνα. Στα δε τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν κουράζονται να αναλύουν το πόσο λογικό είναι να επιτεθούν στην Ελλάδα! Ότι προετοιμαζόμαστε για εκείνη την ώρα είναι δεδομένο. Στο μεταξύ, κάποιος πρέπει να τους προειδοποιήσει για τις συνέπειες μιας δικής τους ήττας! Δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που επιθυμεί τον διαμελισμό της Τουρκίας!

Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι για την Τουρκία ιδανικός σύμμαχος! Ένας πραγματικός και σταθερός φίλος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς. Κι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελεί για τα ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια μια πύλη εισόδου σε αγορές που σήμερα δεν έχουν ιδιαίτερη παρουσία. Η σχέση Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσε να είναι μία σχέση win – win και αυτό θα ήταν σύμφωνο και με αυτό που θα ήθελε η πλειοψηφία του κόσμου σε Ελλάδα και Τουρκία. Θα μπορούσε! Αλλά η Τουρκία αποφάσισε να τραβήξει έναν άλλον δρόμο.  

Πιστεύουν στα αλήθεια στην Άγκυρα ότι κινδυνεύουν από εμάς; Τι θα κάνουμε, δηλαδή; Να καταλάβουμε την Κωνσταντινούπολη; Κι ας πούμε ότι το κάνουμε. Μα οι κάτοικοι της Πόλης είναι περισσότεροι από τους κατοίκους της Ελλάδας! Αν είχαν χιούμορ και ήθελαν να μας τρολάρουν θα μπορούσαν να προτείνουν να μας παραδώσουν την Πόλη μαζί με τους κατοίκους της. Μετά τις επόμενες εκλογές δεν θα υπήρχε … Έλληνας υπουργός.

Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με το να είναι η Τουρκία ένας μεγάλος και ισχυρός παίκτης στην περιοχή. Το πρόβλημα δημιουργείται επειδή η Τουρκία είναι ένας παίκτης που κινείται μονίμως έξω από το πλαίσιο, εκτός των κανόνων της διεθνούς νομιμότητας.

Μία Τουρκία που θα είναι διαρκής απειλή για μια μικρή και ειρηνική χώρα σαν την Ελλάδα, είναι κάτι που δεν το θέλει ούτε ο Θεός ούτε και ο Διάβολος. Μία Τουρκία που θέλει να γίνει υπερδύναμη, είναι κάτι που σίγουρα ενοχλεί ως προοπτική τις μεγάλες και πραγματικές υπερδυνάμεις του πλανήτη. Ο ανταγωνισμός σε εκείνο το υψηλό επίπεδο είναι περιορισμένος και έτσι επιθυμούν οι μεγάλες δυνάμεις να παραμείνει.

Μία ήττα για την Τουρκία θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια. Ίσως, να είναι αυτή η αφορμή που αναζητούν κάποιοι για να κόψουν τα φτερά σε έναν ενοχλητικό παίκτη. Ας πούμε τώρα ότι κερδίζουν! Ότι καταλαμβάνουν ένα ή δύο νησιά. Πιστεύουν αλήθεια ότι μπορούν να διαχειριστούν μία τέτοια κατάσταση; Ότι ο υπόλοιπος πλανήτης θα αποδεχτεί μια τέτοια πειρατική ενέργεια; Ότι η ΕΕ θα τους πει «παρακαλώ περάστε»;

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι δύσκολο. Η επιθετική ρητορική που έχει επιλέξει η Άγκυρα δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στην τουρκική πλευρά. Ένα τυχαίο γεγονός που σε μια άλλη εποχή θα είχε αντιμετωπιστεί με ένα τηλεφώνημα, σήμερα μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο. Κι όταν λέμε πόλεμο εννοούμε γενικευμένο πόλεμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν απόβαση οι Τούρκοι σε ένα νησί και εμείς να κοιτάμε τις σημαίες που θα τις παίρνει ο … άνεμος. Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους και ας κοιτάξουν και πάλι τις επιλογές τους. Εμείς δεν έχουμε το περιθώριο των επιλογών. Θέλουμε την ειρήνη, αλλά αν απειληθούμε είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε. Είναι μονόδρομος!

Θανάσης Μαυρίδης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια