Sponsor

ATHENS WEATHER

Κυριάκο πες αλεύρι. Η Όλγα σε γυρεύει!


Του Mr Don’t Look Up

Οι συνεχείς αποκαλύψεις γύρω από τις υποκλοπές, το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης δεδομένου ότι στο «κάδρο» έχει μπει εδώ και καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επισπεύδουν τις εξελίξεις με την ομάδα των «αρίστων» να μοιάζουν σαν να έχουν πέσει στον «λάκκο» τον οποίο για άλλους φέρονται ότι άνοιξαν. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ, με επιχειρήματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις «αγγίζουν» ή και ξεπερνούν τα όρια της φαιδρότητας, μοιάζουν να στρουθοκαμηλίζουν. Δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων συμπαρασύροντας τη ΝΔ στην πολιτική απαξίωση, όπως έγινε μετά την περίοδο 1990 – ’93.

Και κάπου εδώ, όπως όλα δείχνουν, έρχεται η ώρα της… Όλγας. Με το κλίμα της δυσαρέσκειας εσωκομματικά να εντείνεται -με σημαντική καθυστέρηση, φυσικά- και με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σταδιακή κλιμάκωση του κλίματος αμφισβήτησης σε βάρος του κ. Μητσοτάκη, η βουλεύτρια της ΝΔ με το «καραμανλικό» προφίλ φαίνεται ότι σύντομα μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση για να αποφύγει το κόμμα τη χρόνια πολιτική απαξίωση που βίωσε μετά και από την περίοδο διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Αντίστροφη μέτρηση για τη διαδοχή με «άρωμα γυναίκας»

Όσο κι αν στη λίστα με τους «δελφίνους», στη μετά – Κυριάκου εποχή που σύντομα έρχεται βάσει των εξελίξεων, ενδέχεται να είναι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ενδεχομένως ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη φαίνεται ότι δύσκολα θα χάσει όταν ξεκινήσει η κούρσα της διαδοχής.

Η βουλεύτρια της ΝΔ φρόντισε να κρατήσει εξ αρχής αποστάσεις από την «οικογένεια» απορρίπτοντας, όπως είχε γίνει γνωστό εκείνη την εποχή, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, να μπει στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Έκτοτε τήρησε μια στάση χαμηλών τόνων μεν, με σοβαρά στοιχεία κριτικής δε σε σχέση με τις ημέρες και τα έργα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι, σε αντίθεση με τον κ. Δένδια για παράδειγμα, κατάφερε να παραμείνει «αμόλυντη» και μακριά από όσα καταλογίζονται κατά του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του (τραγική διαχείριση κρίσης κορονοϊού, «λίστες Πέτσα», σωρεία απευθείας αναθέσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αδυναμία αντιμετώπισης πυρκαγιών και ευρύτερων φυσικών καταστροφών, υποθέσεις τύπου Πάτση και Μαραβέγια, υποκλοπές, κ.λπ.).

Πλέον, με την ίδια να παρουσιάζεται από τα ρεπορτάζ ως ένα από τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν με τα κακόβουλα και παράνομα λογισμικά (Predator), κάτι το οποίο χαρακτήρισε σαν «ανατριχιαστικό» γεγονός, η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη φαίνεται ότι βάζει για τα καλά ρότα, για να καταλάβει τη θέση της προέδρου της ΝΔ μετά την πιθανολογούμενη -όσο ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα- πτώση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (είτε προ εκλογών, εάν τα στοιχεία που αναμένονται να βγουν στη συνέχεια ισχυροποιήσουν το συμπέρασμα ότι φέρει ο ίδιος ευθύνη για τις παράνομες παρακολουθήσεις, είτε μετά το κλείσιμο της κάλπης στην περίπτωση της, αναμενόμενης κατά πολλούς, εκλογικής ήττας). Διαφοροποιώντας πλήρως τη στάση της από τη «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου, μόλις πριν από λίγες ώρες επανέλαβε ότι «δε μπορεί κανείς πλέον να επικαλείται το απόρρητο».

Η δήλωση αυτή, κατά πολλούς, μοιάζει με «γάντι» που έριξε η κυρία Κεφαλογιάννη προς τον πρωθυπουργό, αναμένοντας εκ των προτέρων ότι αυτός… δε θα το σηκώσει για προφανείς λόγους… Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του απέφυγαν να τοποθετηθούν επί των δηλώσεων της κυρίας Κεφαλογιάννη, κάνοντας και σε αυτή την περίπτωση ότι «δεν ξέρουν, δεν είδαν, δεν άκουσαν».

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει σαν να «έκλεισε τα αυτιά» του στην τοποθέτηση της βουλεύτριας του κόμματος του οποίου ηγείται, παρά το γεγονός ότι αυτή τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το θέμα του απορρήτου δε μπορεί κανείς πλέον να το επικαλείται στην Επιτροπή. Ειδικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που εκ του κανονισμού της Βουλής έχει το δικαίωμα του ελέγχου δε μπορεί κανείς να επικαλείται το απόρρητο. Όταν η Επιτροπή έχει από τον κανονισμό της Βουλής την αρμοδιότητα να ελέγχει την ΕΥΠ, εάν η ΕΥΠ ή ο οποιοσδήποτε μπορεί να επικαλείται το απόρρητο ουσιαστικά καταργεί την αρμοδιότητα της Επιτροπής. Το ίδιο και με την ΑΔΑΕ. Αν μπορεί οποιοσδήποτε στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή να επικαλείται το απόρρητο σημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της ΑΔΑΕ».

Και μετά το «άδειασμα» στη «γραμμή» Καραμανλή, τι;

Η κυρία Κεφαλογιάννη, στηρίζοντας επί της ουσίας τη θέση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είπε πολύ απλά ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως στο σκάνδαλο με τις υποκλοπές και φτηνές δικαιολογίες (βλ. Μέγαρο Μαξίμου) δε χωρούν, αφού το απόρρητο πρέπει να «υποτάσσεται» στην ανάγκη κάθαρσης. Η κριτική της βουλεύτριας της ΝΔ, όπως αναφέρουν κύκλοι του κόμματος εκτός «μητσοτακικού μπλοκ», θα συνεχιστεί μέχρι να διαλευκανθεί πραγματικά αυτή η βορβορώδης υπόθεση που μοιάζει να ταλανίζει το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα της Ελλάδας.

«Η Όλγα», τονίζουν οι ίδιες πηγές, «δεν έχει ως αυτοσκοπό να αναλάβει την προεδρία του κόμματος. Όμως, ανάλογα με τις εξελίξεις, σύντομα μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική εναλλακτική λύση που θα σώσει τη ΝΔ από τη χρόνια πολιτική απαξίωση».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια