Σε πορεία ευθείας σύγκρουσης Ιράν και ΗΠΑ

Εντονη αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα και τη θέση της χώρας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία


Νέα εποχή ευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης σηματοδοτεί η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων από την κυβέρνηση Μπάιντεν και η άρνηση του Ιράν να ακολουθήσει τους όρους της συμφωνίας με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε επίσης το Ιράν για την παραβίαση ιρακινού εδάφους σε επιχείρηση εναντίον Κούρδων ανταρτών.

Οι ελπίδες του Μπάιντεν για αναβίωση της συμφωνίας του 2015 σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία υπαναχώρησε μονομερώς ο Τραμπ, έχουν πλέον εξανεμισθεί. Αντίθετα, ο Μπάιντεν επέβαλε νέες κυρώσεις και εξέφρασε τη στήριξή του στο κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο το θεοκρατικό καθεστώς αντιμετωπίζει ως υπαρξιακή απειλή.

Στον Λευκό Οίκο, οι συσκέψεις του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας για το Ιράν δεν αφορούν πια τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης, αλλά την υπονόμευση του πυρηνικού προγράμματος, την παροχή εξοπλισμού επικοινωνιών στους διαδηλωτές και τη διακοπή της εξαγωγής ιρανικών όπλων στη Ρωσία. «Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, δεν υπάρχει καμία διπλωματική κινητικότητα. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», λέει εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να φανταστεί, όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2021, ότι δύο χρόνια αργότερα το Ιράν θα προχωρούσε σε εντατικό εμπλουτισμό ουρανίου με συσκευές τελευταίας τεχνολογίας στο Φορντό, θα απαγόρευε τις διεθνείς επιθεωρήσεις, θα συσσώρευε άφθονο εμπλουτισμένο ουράνιο και θα απέρριπτε κάθε διπλωματική προσέγγιση», λέει ο αναλυτής του ινστιτούτου Washington Institute for Near East Policy, Χένρι Ρόουμ.




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια