Ο πειρασμός της Άγκυρας για ανάμειξη στην ελληνική προεκλογική μάχη


Παρέμβαση στα ελληνικά πολιτικά πράγματα ενόψει και της άτυπης έναρξης της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα, δείχνει ότι θέλει να έχει η Άγκυρα, τόσο με τις δηλώσεις και επιλογές σε ανώτατο επίπεδο όσο και με κινήσεις συσπείρωσης των ακραίων παραγόντων της μειονότητας ώστε να χειραγωγηθεί η μειονοτική ψήφος.

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Η Άγκυρα υποδεικνύει άλλοτε διακριτικά άλλοτε όχι και τόσο συγκαλυμμένα ότι με μια άλλη κυβέρνηση θα ήταν διαφορετική η πορεία των ελληνοτουρκικών και συγχρόνως γνωρίζει ότι μια κλιμάκωση της έντασης θα δοκίμαζε τις αντοχές της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή.

Τον Ιούλιο, λίγο μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν ο ίδιος ο κ.Ερντογάν ο οποίος με δηλώσεις του είχε εκφράσει την προτίμηση του για ένα εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα που θα αποδοκίμαζε την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μια πραγματικά πρωτοφανή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας που συνοδεύτηκε από υποτιμητικά σχόλια εναντίον της Ελλάδας.

«Είναι μια πραγματικότητα ότι ο γείτονας μας στο Αιγαίο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μαζί μας. Γι αυτό στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας έχει την θέση που του αναλογεί. Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό» τόνιζε ο κ.Ερντογαν.

Όμως μόλις προχθές ο τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη του η οποία ήταν αρκετά διφορούμενη απαντώντας για τις σχέσεις με την Αίγυπτο και την μεταστροφή του σχετικά με τον πρόεδρο Σίσι, με τον οποίο είχε χειραψία και θερμή συνομιλία, παρά το γεγονός ότι συστηματικά τον χαρακτήριζε δολοφόνο και πραξικοπηματία, ο κ. Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί και πάλι στην Ελλάδα, στέλνοντας το μήνυμα ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα πιθανόν να αλλάξει η στάση του έναντι της χώρας μας: «Καλά το καταλάβατε ότι «δεν υπάρχει κακιώνω στην πολιτική». Φυσικά, με ποια χώρα, πότε, τι, θα δείξουν οι εξελίξεις... αυτό είναι ξεχωριστό θέμα. Και, φυσικά, η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη. Στρέφεται συνεχώς εναντίον μας, μιλάει με ακατάλληλο τρόπο και τα λοιπά. Και, επίσης, αυτοί κάνουν εκστρατεία στην Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας. Θα ανοίξει μία νέα περίοδος μετά τις επερχόμενες εκλογές…».

Οι επιθετικές δηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης από τουρκικής πλευράς είναι συχνές και συστηματικές και πολύ συχνά θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι η επιθετική πολιτική της Τουρκίας ξεκίνησε στις …24 Μαΐου 2022 μετά την ομιλία του Κ.Μητσοτάκη στο Κογκρέσο που σύμφωνα με την τουρκική πλευρά αθέτησε την «συνεννόηση» που είχαν οι κ.Μητσοτάκης και Ερντογάν στο γεύμα της 13ης Μαρτίου 2022 «να λύσουν τα προβλήματα μόνοι τους χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις».

Έκτοτε στήθηκε ένα αφήγημα, ότι δεν είναι ο τουρκικός αναθεωρητισμός αλλά η Ελλάδα και προσωπικά ο πρωθυπουργός που έχουν την ευθύνη για την ένταση επειδή βεβαίως χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να καταδείξει την τουρκική επιθετικότητα και να συνάψει συμμαχίες και στρατηγικές συνεργασίες που ενισχύουν την ελληνική αποτρεπτική ισχύ.

Και ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας ο οποίος φαίνεται ότι έχει αναδειχθεί σε υπαρχηγό του καθεστώτος σε ό,τι αφορά τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής σε δηλώσεις του στη δεξίωση της «πρεσβείας» του ψευδοκράτους στην Άγκυρα, στράφηκε εναντίον των Ελλήνων πολιτικών που «υπονομεύουν» τις υποτιθέμενες κινήσεις καλής θέλησης της Τουρκίας: «… απλώνουμε το χέρι μας για ειρήνη. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των διαπραγματεύσεων. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με ειρηνικά μέσα και μεθόδους…. Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα δυστυχώς σαμποτάρουν και καταστρέφουν τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, θυσιάζοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των δύο χωρών στις δικές τους εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Ταυτόχρονα, αυτοί οι πολιτικοί θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία του δικού τους λαού με τις πράξεις τους. Με τον ανεξήγητο έρωτα τους για τους εξοπλισμούς συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να διαταράξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μεταξύ των δύο χωρών. Πάντα λέγαμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν και τα δικαιώματα και το δίκαιό μας».

Ο κ.Ακάρ όπως και ο κ.Ερντογάν πολύ συχνά δείχνουν να «κόπτονται» για την ευημερία του ελληνικού λαού κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη οτι σπαταλά δημόσιους πόρους ,επειδή ανέστησε το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας και έχει προβεί σε κινήσεις που ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ και επαναφέρουν την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο… Γιατί είναι προφανές ότι η Άγκυρα θα προτιμούσε να έχει απέναντι της μια αφοπλισμένη Ελλάδα και παραδομένη στις διαθέσεις της .

Η τουρκική προπαγανδιστική μηχανή θέλοντας να πλήξει την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ πολύ συχνά προσφεύγει στις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας δηλώσεις στελεχών του που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει την Ελλάδα σε μια μεγάλη αμερικανικη βάση», θέλοντας έτσι να «παίξει» με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι και το θέμα των παρακολουθήσεων έχει περίοπτη θέση στους τίτλους του κρατικού Πρακτορείου Ανατολού , τόσο για να προβληθεί η εικόνα μιας αμφισβητούμενης και αδύναμης κυβέρνησης στην Ελλάδα αλλά και σε έναν υπερβολικό συμψηφισμό ώστε να καταδεικνύεται στην τουρκική κοινή γνώμη ότι οσα συμβαίνουν με τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία είναι δικαιολογημένα αφού και στην Ελλάδα γίνονται παρακολουθήσεις ,στην Γαλλία υπάρχει καταστολή διαδηλωτών στην Ιταλία υπάρχει διαφθορά κ.ο.κ.

Όμως η ΄Αγκυρα θα συνεχίζει να παίζει και το χαρτί της μειονότητας όχι μονο για λόγους «εθνικούς» αλλά και με σκοπό τον επηρεασμό των εξελίξεων στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της χώρας μας πριν δυο ημέρες για τα θέματα της μειονότητας ,ο Μ.Τσαβουσογλου στην ομιλία τους στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση σχετικά με τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έκανε μεγάλη αναφορά στην Θράκη ενώ έχουν πυκνώσει και οι τοποθετήσεις του Χ.Ακαρ για θέματα της μειονότητας.

Μιλώντας στην συνάντηση του COMCEC του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ο κ. Ερντογάν κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο να μην μένει απαθής στους «διωγμούς» που υφίστανται τα μέλη της μειονότητας στην Θράκη: «… Οι άδικες και παράνομες πρακτικές που ασκούνται εδώ και χρόνια εναντιον της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα συνεχίζονται και κλιμακώνονται . Οι θρησκευτικοί ηγέτες των αδελφών μας στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται. Οι θεσμοί και η περιουσία τους ληστεύονται Δεν τους επιτρέπεται να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα. Αρνούνται την ταυτότητα τους. Ο ισλαμικός κόσμος δεν πρέπει πλέον να μένει απλός θεατής των δεινών που υφίστανται τα αδέλφια μας στην Ελλάδα που είναι υπό διωγμό…».

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μ.Σεντόπ έσπευσε να αποστείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην Γιγντέμ Ασάφογλου πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ με την ευκαιρία της επανεκλογής της . Τις τελευταίες ημέρες στην Θράκη υπήρξε μια παρέλαση των τοπικών παραγόντων και των ακραίων της μειονότητας σε αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις του απερχόμενου Γενικού Προξένου στην Κομοτηνή κ.Ομέρογλου. Κινήσεις που επιχειρούν να συσπειρώσουν τους οπαδούς του τουρκισμου και να εμφανίσουν μια συμπαγή μειονοτική ψήφο στις ελληνικές εκλογές. Το ΚΙΕΦ δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές παρά το γεγονός ότι η απλή αναλογική είναι μια πρόκληση. Όμως το τουρκικό προξενείο θέλει να κατευθύνει την ψήφο σε κόμματα οπου έχει μεγαλύτερη επιρροή και αυτά δεν είναι ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως η στάση του βουλευτή Χ.Ζεϊμπέκ ο οποίος αψηφά ακόμη και παραινέσεις και συστάσεις από το ιδιο το κόμμα του και στέκεται δίπλα στον ψευδομουφτή και στον τούρκο πρόξενο και ομιλεί για «τουρκική μειονότητα» αλλά και γενικότερα οι περισσότερο «ανοικτές» απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μειονοτικά , μπορεί να αποτελεί την ένδειξη για το που θα επιχειρηθεί να κατευθυνθεί η μειονοτική ψήφος.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια