Sponsor

ATHENS WEATHER

Ο Αλέξης ανάβει τώρα «πατριωτικό φλας»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρώτη φορά ανέβασε ψηλά το θέμα της εθνικής ασφάλειας και του πατριωτισμού επειδή στις δημοσκοπήσεις υστερεί καταφανώς έναντι του Μητσοτάκη στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων


Οταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο Αλέξης Τσίπρας και, αφού είδε και απόειδε με την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσέλθει στην «ώρα του πρωθυπουργού» για να απαντήσει σε ερώτησή του για τις υποκλοπές, αποφάσισε να πάει ο ίδιος στη Βουλή και να απευθύνει τα ερωτήματα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να τ’ ακούσει ο Μητσοτάκης. Και το έκανε, είναι η αλήθεια, με πολύ συγκροτημένο τρόπο.

Η ομιλία του δεν περιορίστηκε στις υποκλοπές ή στην ακρίβεια, αλλά για πρώτη φορά ανέβασε πολύ ψηλά και το θέμα της εθνικής ασφάλειας και του πατριωτισμού. «Η αγάπη για την πατρίδα δεν είναι προνόμιο καμιάς παράταξης», είπε και καταχειροκροτήθηκε ακόμη και από τους βουλευτές του «μητρικού» ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν συμφωνούν με τις εθνοπατριωτικές εξάρσεις του αρχηγού τους και βλέπουν με μισό μάτι τους πασοκογενείς που προτρέπουν τον Τσίπρα να αντιγράφει τη ρητορική του Ανδρέα Παπανδρέου στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ανάγκη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ν’ ανάψει «πατριωτικό φλας» είναι απόρροια τριών λόγων. Ο πρώτος, επειδή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την πρόθεση Τσίπρα να επαναδιαπραγματευτεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα με τη Γαλλία, τον χαρακτήρισε «εθνικά επικίνδυνο». Με όσα επικριτικά είπε για την αμυντική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τσίπρας επέστρεψε τον χαρακτηρισμό στο Μαξίμου. Ο δεύτερος, επειδή στις δημοσκοπήσεις υστερεί καταφανώς έναντι του Μητσοτάκη στη διαχείριση των λεγόμενων εθνικών θεμάτων. Και ο τρίτος, που ήταν και η αφορμή, η «ερασιτεχνικά προετοιμασμένη» επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στη Λιβύη.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο τέως πρωθυπουργός θεωρεί περίεργο τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν για να μη χαθεί η επαφή της Ελλάδας με τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας να ανατινάζει τις γέφυρες με την Τρίπολη και ουσιαστικά να αφήνει ελεύθερο το πεδίο στους Τούρκους για να καταστήσουν τη γειτονική -και φίλη κατά το παρελθόν, μην το ξεχνάμε- χώρα προτεκτοράτο τους.

Εκ παραλλήλου θέλει και να οξύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό, αφού, σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου, ο Δένδιας με την άρνησή του να συναντήσει στην Τρίπολη τη Λίβυα ομόλογό του -την οποία όμως είχε δει πριν από περίπου δύο μήνες στην Αθήνα- «επιδιώκει να ισοφαρίσει την αφωνία του στο θέμα των υποκλοπών». Μάλιστα, διατείνονται πως ο υπουργός Εξωτερικών πιέζεται και από την καραμανλική πτέρυγα να επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά με αυτήν του Κώστα Καραμανλή και προσφάτως της Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία με δημόσιες δηλώσεις της υποστήριξε πως το απόρρητο δεν μπορεί πλέον να το επικαλεστεί κανείς απ’ όσους κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Σημειώνουμε ότι Δένδιας και Κεφαλογιάννη βρίσκονται στη λίστα των υπουργών, της εφημερίδας «Documento», που είναι θύματα παρακολουθήσεων. Και εδώ υπάρχει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο. Στις 30 Νοεμβρίου, που θα συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει πως η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας θα επιμείνουν στη θέση τους να μην ισχύσει το απόρρητο.

Εάν αυτό συμβεί, τότε η πλειοψηφία 10-9 της Ν.Δ. στην Επιτροπή θα γίνει 11-8 υπέρ της αντιπολίτευσης. Στην περίπτωση αυτή, εάν οι μάρτυρες αρνηθούν να καταθέσουν, ενδέχεται να ζητηθεί η βίαιη προσαγωγή τους.

Πάντως, μέλη της Επιτροπής εκτιμούν πως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα συμβεί, αφού το πιθανότερο είναι είτε κάποιοι από τους καλούμενους μάρτυρες να δηλώσουν ότι αδυνατούν να παραστούν επειδή βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε να υπάρξει αναβολή της συνεδρίασης μέχρι να ψηφιστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις. Το πότε θα ψηφιστεί είναι ακόμη άγνωστο. Ενδέχεται να μη γίνει πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού (17 Δεκεμβρίου), αλλά μετά, πιθανώς την παραμονή που θα κλείσει η Βουλή (22 Δεκεμβρίου).

Μετά, βεβαίως, πέφτουν οι γιορτές και από το νέο έτος μπορεί να έχουμε και επισήμως την ημερομηνία των εκλογών, οπότε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η μαρτυρία των Δημητριάδη, Λαβράνου, Μπίτζιου και Ντίλιαν να πάει στις καλένδες. Επειδή αναφερθήκαμε στις εκλογές, σημειώνουμε ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείουν οι εκλογές να γίνουν τον Ιανουάριο.

Μάλιστα, κάποιοι διατείνονται ότι ο απόλυτος αιφνιδιασμός εκ μέρους του πρωθυπουργού θα ήταν οι εκλογές να ανακοινωθούν την ίδια μέρα που θα κλείνει η Βουλή, για τις 15 Ιανουαρίου. Κάποιες πληροφορίες που έχουν φτάσει στην Κουμουνδούρου λένε ότι η προσφυγή εκτάκτως στις κάλπες τον Ιανουάριο ενδεχομένως να συνδυαστεί και με αιφνίδια όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που εκ των πραγμάτων ευνοεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Ισως αυτός να είναι και ο τέταρτος λόγος που ο Τσίπρας σήκωσε τόσο ψηλά τα θέματα του πατριωτισμού και της εθνικής ασφάλειας.

Πότε θα γίνουν εκλογές

Πάντως, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι, παρά τις εισηγήσεις ή και τις πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός, «ο Κυριάκος θα επιμείνει στην εξάντληση της τετραετίας». Κάποιοι μάλιστα έχουν κυκλώσει την 28η Μαΐου ως πιθανότερη ημερομηνία. Το σίγουρο είναι ότι η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει. Και όλοι οι αρχηγοί περιοδεύουν στην επαρχία.

Ο Ανδρουλάκης στο Αργος, ο Κουτσούμπας στην Πέλλα, ο Μητσοτάκης στην Αμφισσα και την Τρίτη στην Αχαΐα, ο Τσίπρας στις Σέρρες και την Τρίτη ή την Πέμπτη σε έναν νομό (Ηλεία, Κορινθία, Εύβοια, Βοιωτία) κοντά στην Αττική. Το σίγουρο είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει οπωσδήποτε να επισκεφθεί την Κρήτη, αφού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις των κομματικών επιτελείων, είναι κρίσιμο για το συνολικό εθνικό ποσοστό και τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ να κρατηθούν υψηλά οι εκλογικές επιδόσεις του στην Κρήτη και την Αττική.

Ανεξαρτήτως του πότε θα γίνουν οι εκλογές, πρέπει να θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι θα διεξαχθούν σε κλίμα ακραίας πόλωσης. Ο Τσίπρας το κατέστησε σαφές και στους βουλευτές του. «Ο Μητσοτάκης πρέπει να φύγει γιατί εκτός από ανίκανος είναι και επικίνδυνος», τους είπε. Μάλιστα, προχώρησε και σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, όπως «σαπίλα σε μεγάλη έκταση και βάθος», «καθεστώς που υπονομεύει τη δημοκρατία», «καταλύεται κάθε έννοια νομιμότητας», «γαλάζιες ακρίδες και κοράκια», «επιζήμια για την εθνική ασφάλεια», «κανείς στη Μεταπολίτευση δεν κυβέρνησε με τόση περιφρόνηση για τους πολίτες». Μόνο... βιαστή και βασανιστή της χούντας δεν τον είπε.

Κατά τα άλλα, προσπάθησε να ισορροπήσει λέγοντας αφενός «έχουμε ευθύνη όχι απέναντι στο κόμμα και την παράταξη, αλλά στον τόπο» και αφετέρου «η αναμέτρηση δεν είναι με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα προβλήματα και για τις λύσεις που χρειάζεται να δώσουμε», ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «όχημα λύτρωσης για τη δημοκρατία»(!). Βέβαια, για να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε «όχημα λύτρωσης για τη δημοκρατία» θα πρέπει να βρει τρόπο να τεκμηριωθούν οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις και κυρίως την... επισύνδεση του Predator με την ΕΥΠ, τον Δημητριάδη και τον πρωθυπουργό.

Οσο δεν γίνεται αυτό, θα κερδίζουν έδαφος οι θεωρίες συνωμοσίας, ενώ αν χρειάζονται, όπως είπε και ο επικεφαλής του τομέα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μαντζουράνης, και «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», οι περίφημοι «κουκουλοφόροι», θα επιχειρούνται παραλληλισμοί με τη Novartis, κάτι που μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί την Κουμουνδούρου. Πάντως, για να είμαστε ακριβείς, ο Μαντζουράνης είπε ότι ο πελάτης του Κώστας Βαξεβάνης έχει τις αποδείξεις για όσα δημοσιεύει και η αναφορά στους κρυφούς μάρτυρες είναι για να τεκμηριωθούν οι καταγγελίες περί καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων και αρχείων στο κτίριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή.

«Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά, αλλά της Δικαιοσύνης και πρωτίστως του πρωθυπουργού, ο οποίος, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, θα πρέπει να διατάξει την άρση του απορρήτου», μας λέει ένας εκ των νομικών συμβούλων του Τσίπρα και προσθέτει: «Στην αλλαγή του νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα οι παρακολουθούμενοι να μπορούν και αναδρομικά να ενημερωθούν για τους λόγους της παρακολούθησής τους. Διαφορετικά, η νομοθετική πρωτοβουλία γίνεται για να μπει ταφόπλακα στο σκάνδαλο των υποκλοπών».

Γλώσσα λανθάνουσα

Eνα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές είναι και η γλώσσα λανθάνουσα των βουλευτών του. Τελευταίο παράδειγμα, η πρώην υπουργός και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, η οποία μπέρδεψε τις υποκλοπές με το Ταμείο Ανάκαμψης, δίνοντας στο Μαξίμου την ευκαιρία να αντεπιτεθεί και να υποστηρίξει ότι «τον Μητσοτάκη τον πολεμούν τα συμφέροντα»(!) Η Φωτίου, κατ’ εντολήν Τσίπρα, εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση, όμως το -έστω περιορισμένο- κακό είχε γίνει.

Το ενδιαφέρον είναι ότι έσπευσε διακριτικά να υπερασπιστεί τη Θεανώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Προφανώς, για λόγους συντροφικής αλληλεγγύης, αφού και οι δύο ανήκουν στην ίδια εσωκομματική ομάδα, την «Ομπρέλα». Η αλήθεια βέβαια δεν περιορίζεται στην αλληλεγγύη. Αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και μέλη της ηγεσίας τους, έχουν τη γνώμη ότι με αφορμή τις υποκλοπές βγήκαν στην επιφάνεια και οι υποβόσκουσες αντιθέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων με την κυβέρνηση και τον τρόπο που αυτή αναθέτει προμήθειες του Δημοσίου σε επιχειρηματίες και κατανέμει σε εταιρείες τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Απλώς, «η διασύνδεση, σε αυτή τη φάση των αποκαλύψεων, συσκοτίζει το πρόβλημα, αποπροσανατολίζει και δίνει επιχειρήματα στον Μητσοτάκη», μας λέει βουλευτής και διακεκριμένο στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Αν η Φωτίου έκανε, έστω και πρόσκαιρα, μικρή ζημιά, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τον Νίκο Παππά, η δίκη του οποίου, για πλημμέλημα, στο Ειδικό Δικαστήριο, ξεκίνησε την Παρασκευή. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν πως το ενδιαφέρον θα είναι μικρότερο και από αυτό για τον Παπαγγελόπουλο, ο οποίος επίσης δικάζεται, από μηνός και πλέον, στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά σχεδόν ουδείς το έχει αντιληφθεί.

Οι υποψήφιοι

Ενδεχομένως, κάποια μικρά προβλήματα θα παρουσιαστούν και στις αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, το 80% των οποίων είναι προγραμματισμένο να δοθούν στη δημοσιότητα το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα. Οι πιέσεις από τους υποψήφιους για να είναι υποψήφιοι βουλευτές είναι μεγάλες και σε σημαντικό βαθμό δικαιολογημένες, αφού οι υπάρχοντες βουλευτές και κάποιοι πρώην πολιτευτές κάνουν ήδη προεκλογικό αγώνα, ενώ οι ίδιοι δεν μπορούν αφού δεν έχουν λάβει επισήμως το χρίσμα.

«Πώς θα παρουσιάζομαι στους ψηφοφόρους; Είμαι υποψήφιος για να είμαι υποψήφιος;», μας λέει ένα από τα 300 πρόσωπα που διεκδικούν να περιληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η ανακοίνωση των υποψηφίων θα εκπλήξει ευχάριστα και θα προστεθεί στην άλλη ευχάριστη έκπληξη των τελευταίων δέκα ημερών.

Στη συμμετοχή των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για το Πολυτεχνείο και τη γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου. «Για τις οργανώσεις μας συνιστά ποιοτικό άλμα», μας λέει συνεργάτης του Τσίπρα, αφού «για πρώτη φορά τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά για το Πολυτεχνείο, είχαν τόσο πολύ κόσμο». Ενδεχομένως, εν όψει και των εκλογών, αρχίζουν και σηκώνονται από τον καναπέ τα 150.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας στην ομιλία του προσπάθησε να τους κινητοποιήσει λέγοντας ότι «δεν δίνουμε πια μια μάχη θέσεων, αλλά μια μάχη αρχών για την Ελλάδα της επόμενης μέρας», ενώ απευθυνόμενος ξεχωριστά σε κάθε πολίτη είπε: «Η δημοκρατία σε χρειάζεται» για να φύγει «η κυβέρνηση των υποκλοπών».
Η εικόνα του Αλέξη στη Βουλή προστέθηκε σε μία άλλη, εξίσου δυναμική εικόνα: Να διαδηλώνει, αγκαζέ με τη σύζυγό του Μπέτυ και νέους ανθρώπους, στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Η εικόνα προκάλεσε, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και στους προοδευτικούς ανθρώπους, θετικά συναισθήματα, σε βαθμό μάλιστα που κάποιοι, αθεράπευτα αριστεροί, υποστηρίζουν ότι «θα πρέπει όλο και πιο συχνά να αντιπαραβάλλονται οι εικόνες των δύο ζευγαριών, του Κυριάκου με τη Μαρέβα και του Αλέξη με την Μπέτυ». Γνώμες είναι αυτές. Δεν μπορεί να πει κανείς κάτι. Ισως οι επικοινωνιολόγοι, που έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Σε όλα τα κόμματα. Και εφ’ όλης της ύλης...

Νίκος Φελέκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια