Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου έλαβε 29,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,7% και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ 11,2%. Ένα χρόνο νωρίτερα στις έρευνες της ίδιας εταιρείας τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα 34,3%, 24,2% και 6,9%. Στην έρευνα αυτή αθροιστικά η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασαν 4,8% + 1,5% δηλ. 6,3%. Το ΚΙΝΑΛ αντίστοιχα αύξησε τη δύναμή του κατά 4,3% γεγονός που σημαίνει πως απέσπασε τη μερίδα του λέοντος από τις απώλειες των δύο πρωτοπόρων...
Στην τελευταία έρευνα της Metron Analysis φέτος στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. έλαβε 27,6% έναντι 30,8% πέρυσι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 20,1% έναντι 19,7% και το ΚΙΝΑΛ 12,3% έναντι 6%.
Ανάλογες είναι οι μετατοπίσεις και στις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις γεγονός που αποτυπώνει σε γενικές γραμμές τις μετακινήσεις του τελευταίου χρόνου. Κοινοί παρονομαστές του μέσου όρου των ερευνών είναι:
Οι ευδιάκριτες απώλειες της Ν.Δ. και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί μέρος αυτών.
Η σημαντική άνοδος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να απειλεί τη δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις ίδιες έρευνες το κοινό που συσπειρώνει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σχεδόν μοιρασμένο (με προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας) στην περίπτωση που είναι να επιλέξει ποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα προτιμούσε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Τούτο έχει τη σημασία του στον βαθμό που οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική δεν καταφέρουν να αναδείξουν κυβέρνηση, κάτι που μοιάζει και το πιθανότερο και οι δεύτερες εκλογές λάβουν χώρα σε κλίμα πόλωσης...
Οι απώλειες της Ν.Δ. εκτιμούνται ως φυσιολογικές, ως φθορά που επιφέρει η διακυβέρνηση. Αυτό που μοιάζει παράδοξο είναι η αδυναμία του δεύτερου κόμματος να καρπωθεί μέρος αυτών των απωλειών.
Αν προσέξει όμως κάποιος καλύτερα θα διαπιστώσει πως και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα δεν εμφανίζουν κάποιες ουσιώδεις διαφοροποιήσεις στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία...
Μεταξύ 2010 και 2015 η διαφοροποίηση μεταξύ του ανερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ και των κατερχόμενων δυνάμεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ήταν σαφής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χ.Α. εισέβαλαν ως ταύροι εν υαλοπωλείο στο πολιτικό σκηνικό, κομίζοντας μια διαφορετική προσέγγιση τόσο για τα αίτια της χρεοκοπίας όσο και για τη διέξοδο από αυτήν.
Η διαφορετική αυτή προσέγγιση έγινε θρύψαλα το καλοκαίρι του 2015 όταν μπροστά στο ρίσκο της αποπομπής από το ευρώ και μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και του εμφυλιοπολεμικού χάους που θα επέφερε, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκαναν την περίφημη "κωλοτούμπα" και εφάρμοσαν το τρίτο μνημόνιο, επιβαρύνοντας την ήδη βεβαρυμένη οικονομική κατάσταση της χώρας με περισσότερο από 100 δισ. ευρώ.
Σήμερα ποιο είναι το διαφορετικό αφήγημα που κομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση; Στο πεδίο των επιδομάτων των βαλλόμενων κατηγοριών έχει υπερκεραστεί από τη Νέα Δημοκρατία. Τόσο η πανδημία όσο και η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε έχουν λειτουργήσει ως μοχλοί που έχουν αλλάξει άρδην την αντίληψη των Ευρωπαίων για τα όρια της δημοσιονομικής ευπρέπειας και πειθαρχίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος χωρίς να επωφελείται από τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν έχει καταφέρει να εμπεδώσει μια διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων κρίσεων που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια.
Η αδυναμία άρθρωσης μιας εναλλακτικής προσέγγισης αναγκάζει το στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναδεικνύει ως ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης τις θλιβερές ιστορίες βιασμών και εκπόρνευσης ανηλίκων που απασχόλησαν τις τελευταίες μέρες το αστυνομικό δελτίο...
0 Σχόλια