Το κράτος-πατερούλης θα κρίνει τις εκλογές


Του Γιώργου Κράλογλου

Οι μισοί Έλληνες ζουν τους άλλους μισούς. Αυτό έφερε η εξάρτηση της οικονομίας από την πολιτική. Η δε φτώχεια θα κάνει κυρίαρχο το κράτος-πατερούλη.

Και να ξεκινήσουμε από τα πλέον αισιόδοξα...

Ότι ο κορβανάς μας έχει να μοιράσει άλλα 10 δισ. στα νοικοκυριά και στους ευάλωτους (λες και δεν είμαστε ευάλωτοι το 80%). Και το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ (μέσω κορβανά) άλλα 57 δισ., για να δούμε (λέει) άσπρες μέρες, στη φτώχεια που έρχεται καλπάζοντας.

Ποιος θα τα μοιράσει τα τελευταία λεφτά της Ε.Ε και του δικού μας κορβανά; Το κράτος-πατερούλης. 

Θα τα μοιράσει βεβαίως κατά πώς θα νομίζει ότι πρέπει να τα μοιράσει. Και θα τα αναλάβει η κυβέρνηση. Αυτή που θα κληθεί, το 2023 να υπηρετήσει 4 χρόνια όχι την ελεύθερη οικονομία αλλά το κράτος -πατερούλη. 

Και θα το υπηρετήσει (ή μάλλον θα το "εξυπηρετήσει" - μαζί του και τους κάθε είδους κρατικοδίαιτους-) κατά πώς το κράτος βλέπει την ανάπτυξη. Κατά πώς κρίνει τις ανάγκες των ιθαγενών. Κατά πώς θα αντιλαμβάνεται το κράτος τα μεγέθη της οικονομίας. Των επιχειρήσεων του. Των πυλώνων που θα επιλέξει για την κορυφή ανάμεσα στην παραγωγή, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Όλα αυτά το κράτος- πατερούλης. 

Πάμε τώρα στα νοικοκυριά, στους ευάλωτους και στις επιχειρήσεις να δούμε τι μπορούν και τι δεν μπορούν έτσι που τα έχουμε κάνει σε όλες τις κρίσεις της τελευταίας 12ετίας 2012-2022, για να μην πάμε πιο πίσω, στους διωγμούς επενδύσεων και επενδυτών και στα "θρίλερ" κρατικοποιήσεων από τις τσέπες του λαού. Για την ακρίβεια δε του μισού λαού, που παραμένει συνεπής και πληρώνει φόρους για να κάνει τους διορισμούς και την όποια άλλη δουλειά του... το κράτος-πατερούλης. 


Είναι δυνατόν να τα βολέψουν τα νοικοκυριά με τη μεγάλη φτώχεια που έρχεται (ενεργειακή και πληθωριστική -από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη) με μισθούς 600-700 ευρώ (το 70-80%) όταν τόσα θέλουν να πληρώσουν ηλεκτρικό, καύσιμα, νερό και θέρμανση; Γιατί νομίζουμε ότι η ροζ αριστερά της προόδου... έτρεξε να προλάβει την κρατικοποίηση της ΔΕΗ. Για να πει (με τον δικό της λαϊκίστικο τρόπο) μη σας νοιάζει... Αν έλθω στα πράγματα, δεν θα πληρώνετε λογαριασμούς στη ΔΕΗ (τι μας νοιάζει η πτώχευση) θα βάζουμε τους άλλους μισούς φορολογούμενους να πληρώνουν. Αυτό θα πει το κράτος-πατερούλης. 

Είναι δυνατόν να βγουν πέρα οι αγροτικές, οι βιοτεχνικές,  αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις, των 3-5 ατόμων,  χωρίς συρρικνώσεις και μειώσεις ακόμη και 1-2 ατόμων (τα μεγέθη που φθάνουν στο 98,5%) αν δεν δώσει το κράτος επιδόματα; Επιδόματα κάθε είδους. Από τις επιστρεπτέες, τις ενισχύσεις και τα κουπόνια μέχρι αυτά που ξέρει η σοβιετία και το κράτος πατερούλης. 

Μπορούσαμε να τα αποφύγουμε όλα αυτά μετά από τις κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή,  πόλεμο) που μας έλουσαν στη συνέχεια της πτώχευσης; 

Όχι, γιατί δεν θέλαμε. Όχι, γιατί ακόμη και η πτώχευση του 2009 (που την έφεραν οι τεράστιες και ασυγκράτητες κρατικές σπατάλες στο μεγάλωμα του κράτους) μας βόλεψε πολιτικά. Βόλεψε και την πολιτική σκηνή. Και τους κρατικοδίαιτους της οικονομίας. Και τον στρατό κομματικής κατοχής στο κράτος. Και τους εργατοπατέρες. 

Όλους τους βόλεψε ο κρατισμός της 12ετίας 2010-2022. Απόδειξη ότι στην ενέργεια κρατήσαμε σε συρτάρια και απολύτως αναγκαίες επενδύσεις από το 2004 (!!). Και στο τέλος του 2021 που οι τιμές σε ενέργεια είχαν σκαρφαλώσει στο σβέρκο μας, εμείς δεν βλέπαμε ενεργειακή κρίση. Δεν βλέπαμε πληθωρισμό. Ούτε παιχνίδια στα καύσιμα και στις τιμές μεταξύ της παρέας του Βορρά της Ε.Ε. και του νότου. Βλέπαμε μόνο τα κουπόνια εργασίας, ανεργίας και τις επιστρεπτέες του κράτους-πατερούλη.   


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια