«Θερμό επεισόδιο» Ελλάδας - Τουρκίας στην Πράγα: Εκνευρισμένος και αμήχανος Ερντογάν, η απάντηση Μητσοτάκη και το παρασκήνιο

Δεύτερος γύρος σήμερα, χωρίς την παρουσία του Ερντογάν


Ακόμα και να το είχε παραγγείλει η Αθήνα, ο τρόπος με τον οποίον «έστρωσε χθες το χαλί» ο Ερντογάν, εμφανιζόμενος ως ταύρος εν υαλοπωλείο, όχι μόνο κατά της Ελλάδας αλλά συνολικά κατά της Ε.Ε., δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο ευνοϊκό περιβάλλον για να ακουστούν για μία ακόμη φορά οι ελληνικές θέσεις έναντι της κλιμακούμενης επιθετικότητας από την Άγκυρα.

Από την φυσική απόσταση που χώριζε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Ερντογάν όσες φορές βρέθηκαν μαζί στην ίδια αίθουσα και κατέδειξε η οικογενειακή φωτογραφία με τους δύο να στέκονται στα δύο άκρα αυτής, μέχρι το επεισόδιο που σημειώθηκε στο δείπνο των ηγετών.

Έκπληκτοι έμειναν οι 43 ηγέτες και η ευρωπαϊκή ηγεσία που μετείχαν στο δείπνο της Πράγας, από την εικόνα του μαινόμενου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εξαπολύει απειλές κατά της Ελλάδας, και εν τέλει κατά της ίδιας της Ευρώπης. Η άμεση και σκληρή απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ακραία στάση του Ερντογάν στο δείπνο επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκάθαρα στρατηγική κλιμάκωσης της επιθετικότητας, με στόχο την εξυπηρέτηση των νέο-οθωμανικών επιδιώξεων του, και σε καμία περίπτωση διάθεση συνεννόησης και διαλόγου με την Ελλάδα.

«Αυτή η συμπεριφορά εκθέτει ακόμη περισσότερο τον Ταγίπ Ερντογάν στα μάτια των ευρωπαίων ηγετών» δήλωναν με νόημα πηγές της κυβέρνησης.

“Σαν έτοιμος από καιρό”

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τον λόγο και άρχισε να κατηγορεί την Ελλάδα ότι «επιλέγει να αυξάνει την ένταση και τις προκλήσεις” και να προειδοποιεί ότι «η Τουρκία θα προστατέψει τα συμφέροντα της».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει «να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και αντί να προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες».

«Σαν έτοιμος από καιρό…» ήταν το σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα για το επεισόδιο που δημιούργησε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Σωστά καταλάβατε… Θα έρθουμε νύχτα»

Όμως ο Ερντογάν δεν σταμάτησε εκεί. Συνέχισε το “γαϊτανάκι” των προκλήσεων και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε…

«Σωστά καταλάβατε… Θα έρθουμε νύχτα» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την απειλή που εκτοξεύει εδώ και καιρό κατά της Ελλάδας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια