Κυβέρνηση θα βγάλουν και τα καλοριφέρ...


Του Γιώργου Κράλογλου

Όταν ακούς ιδέες της Ε.Ε (έστω και τεχνοκρατών) να μείνουν τα (σκανδαλώδη) υπερκέρδη της ενέργειας για να γίνουν επενδύσεις, τι έχεις να περιμένεις;

Ας ελπίσουμε ότι στις Βρυξέλλες δεν θα κυριαρχήσουν (τελικά) οι φωνές του Βορρά. Ότι θα ανοίξουν τα αυτιά τους και στο Νότο.

Ότι το μήνυμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας με την τακτική που δείχνει η διάθεση αυτονομίας (σε όλα τα δύσκολα) θα περάσει, παντού,  σαν μια νέα κατάσταση πράγματων.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.. Θα φανούν όλα σε ένα 10ήμερο.

Το ίδιο και σε εμάς. Και ας ελπίσουμε ότι ο δικός μας κοντός ψαλμός..., θα συνδέεται μεν αλλά όχι πλήρως με την αργοκίνητη τακτική των τεχνοκρατών των Βρυξελλών. Γιατί η κρίση στην ενέργεια έχει και τα δικά της χαρακτηριστικά σε εμάς. Έχει και τα δικά μας αποκλειστικά γνωρίσματα μιζέριας.

Δεν περιορίζεται μόνο στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή αισχροκέρδεια... Δεν είχε να κάνει τέλος-τέλος μόνο με τις επιθετικές τακτικές της Ρωσίας.

Τα δικά μας λάθη αρχίσαμε να τα πληρώνουμε από το 2021. Με αδικαιολόγητες αυξήσεις που όλοι το ξέρουμε, ότι μας έπιασαν χωρίς οχυρά άμυνας. Χωρίς εναλλακτικές. 

Οι βιαστικές κινήσεις αλλαγής της συνταγής θεραπείας στην ενεργειακή μας οικονομία όταν προτάξαμε το φυσικό αέριο στα δικά μας στερεά καύσιμα (με τους Γερμανούς να μας βλέπουν και να περιμένουν να γελάσουν). Και η αναβλητικότητα στην προώθηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, για λόγους ισορροπιών με πολιτικές σκοπιμότητες, μας άφησαν ανοικοκύρευτους και στα προεόρτια της κρίσης,  μετά το καλοκαίρι του 2021. 

Ας τα βάλουμε όλα κάτω,  ένα-ένα. Και ας μη βγάζουμε την ουρά μας ως Πολιτεία, κρατικές υπηρεσίες, ως τοπική αυτοδιοίκηση, ως πολιτική σκηνή αλλά και διαπλοκή,  χρόνια τώρα που παιδεύουμε στα χαρτιά και στα λόγια και την ενεργειακή μας οικονομία.

Πώς και γιατί η επέκταση της Ρεβυθούσας πήγαινε από γραφείο σε γραφείο από κόμμα σε κόμμα, από ιδέες σε ιδέες, σχετικές με τις αναθέσεις... με συνέπεια να μας βρει "ξεβράκωτους" η κρίση του 2022 και λόγω Ουκρανίας;

Ποιοι και γιατί πάγωσαν και παγώνουν την ιστορία του Πρίνου ως αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου, από τότε που σχεδιάσαμε το όλο θέμα; 

Εμείς ξέρουμε ότι το σχεδιάσαμε πριν και την κρίση του 2008. Αλλά για φαυλοκρατικούς λόγους το κρατάμε, ακόμη και τώρα, στα χαρτιά με άγνωστη την τελική του κατάληξη.

Πόσο κλείνουμε με φανερές και κρυφές πολιτικές κόντρες στη γενική ιδέα της λιμενικής αξιοποίησης της Αλεξανδρούπολης σε συνδυασμό και με την Καβάλα; (από τότε που το κράτος πέρασε στις αποτυχημένες βιομηχανικές πρωτοβουλίες της σοβιετίας του τη μετατροπή σε ενεργειακό χώρο και τα κρατικά λιπάσματα του νομού);  Εμείς πιστεύουμε μια 20ετία!!

Πότε και γιατί σχεδιάσαμε την ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων με το χερσαίο ενεργειακό σύστημα ανεξάρτητα από το εάν μπορούσε να ανταποκριθεί (όσο θα έπρεπε) και το κεντρικό μας ενεργειακό σύστημα στην κατάσταση που είναι; 

Εμείς ξέρουμε ότι όλα σχεδιάσθηκαν πολύ πριν το 2010 της επίσημης αναγγελίας της κρίσης.

Σε ποια λίστα αποκρατικοποιήσεων ήταν ο κύκλος δράσεως της ΔΕΠΑ με δεδομένο (από τότε) το ιταλικό ενδιαφέρον για την εξαγορά που μεθοδεύθηκε (πάρα πολύ ορθά κατά τη γνώμη μας) στις μέρες μας, στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης; 

Εμείς θεωρούμε από τότε, κάπου μετά το 1995, που ξεκινήσαμε δειλά να ψελλίζουμε την "υβριστική" λέξη αποκρατικοποίηση...

Ποια ήταν η κατάληξη των φιλοδοξιών μας (1975-1980) στην ανάπτυξη εθνικού σχεδίου ερευνών αποθεμάτων πετρελαίων και φυσικού αερίου στη χώρα, με επίκεντρο το Αιγαίο,  τη Β. Ελλάδα, το Ιόνιο και την Πρέβεζα που τα θυμηθήκαμε ξανά τώρα στη Βουλή όταν τα κόμματα (όλα τα κόμματα) και οι τοπικές τους ήταν που ξεσήκωσαν τους ιθαγενείς του τόπου "...ενάντια στο ξερίζωμα της φύσης και της περιουσίας μας από τα συμφέροντα της διεθνούς πετρελαϊκής ολιγαρχίας..." . 

Κατά τη γνώμη μας να μην έχουμε ολοκληρώσει ούτε τις σεισμικές έρευνες (προσδιορισμού αποθεμάτων) στα 45 χρόνια του όλου σχεδίου!!

Ας σταυροκοπηθούμε λοιπόν να δώσει λύση στο ενεργειακό η Ε.Ε. το επόμενο 10ήμερο. Λύση που θα δαμάζει το θηρίο του φυσικού αερίου που βρυχάται εντελώς ελεύθερο... Γιατί ο λαός έχει και θα έχει εντελώς δικαιολογημένες απαιτήσεις για τη θέρμανσή του τον χειμώνα. Και για τον λόγο αυτό οι εκλογές του 2023 θα κριθούν (ασφαλώς εκτός των άλλων) και από το τι θα μας πουν και τα καλοριφέρ...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια