Ουκρανία: Άρχισαν τα «δημοψηφίσματα» σε κατεχόμενες περιοχές, εν μέσω αντιδράσεων και ρωσικών απειλών


Άρχισαν σήμερα τα «δημοψηφίσματα» στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορωσικές δυνάμεις, εν μέσω διεθνών επικρίσεων.

Από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη, οι επαρχίες του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια – οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 15% του ουκρανικού εδάφους – καλούνται να αποφασίσουν αν θα ενωθούν με τη Ρωσία ή όχι. 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται προαποφασισμένο και θα οδηγήσει σε μια de facto προσάρτηση των περιοχών από τη Ρωσία. Το 2014, στο αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Κριμαία το 97% των ψηφοφόρων δήλωσε υπέρ της προσάρτησης.

Η Ρωσία θεωρεί ήδη το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ ως ανεξάρτητα κράτη. Η Ουκρανία και η Δύση, από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι όλα τα τμήματα της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων έχουν καταληφθεί παράνομα.

Η Μόσχα δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές τις οποίες αναμένεται να προσπαθήσει να προσαρτήσει, με περίπου μόνο το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και το 66% εκείνης της Ζαπορίζια να κατέχονται από τον ρωσικό στρατό.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια