Πώς θα περάσουν οι χειμώνες;


Της Έφης Τριήρη

Αρκετή εμμονή στο παρελθόν για τα λάθη που έγιναν και τις μεγάλες καθυστερήσεις. Η αυτοκριτική είναι ένα βήμα που σε πάει παραπέρα γιατί σε μαθαίνει πώς να γίνεις καλύτερος. Αυτό το παραπέρα όμως είναι που ακόμη αναζητείται.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμενόταν να παρουσιάσει την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο κάτι περισσότερο απ’ αυτά που είχαν διαρρεύσει για τα «ευρωπαϊκά όπλα στη μάχη κατά της ενεργειακής κρίσης». Αυτά που είπε ήταν απλά μία επανάληψη των όσων γνωρίζαμε, με ασάφεια, περιπλοκότητα και δυσκολία στην εφαρμογή και λειτουργία τους. Και με ηχηρή απουσία ενός σχεδίου άμεσης δράσης για την εξασφάλιση της προσφοράς σε περίπτωση ελλείψεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένα μετέωρο βήμα με φιλόδοξους στόχους, αφού εκτίμηση της προέδρου της Κομισιόν είναι η άντληση 140 δισ. ευρώ από την επιβολή πλαφόν στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες και πυρηνική και την εισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Δεν είναι ωστόσο γνωστό πώς μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα υπερκέρδη, ενώ ένα μεγάλο ερώτημα αποτελεί και το μέγεθος των εσόδων που θα προκύψουν. Και ας υποθέσουμε ότι αυτά τα έσοδα συγκεντρώνονται και ανακατανέμονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ξεπερνιέται η κρίση του χειμώνα που έρχεται, πώς θα αντιμετωπιστεί μία κατάσταση που προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί έως το 2025; Η JP Morgan υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο φετινός αλλά ο επόμενος χειμώνας.

Και ποιος ακριβώς θα κληθεί να κάνει μείωση της κατανάλωσης κατά 5% την ώρα που οι εθνικές κυβερνήσεις δεν έχουν καν ολοκληρώσει τα εθνικά τους σχέδια ως προς αυτόν τον υποχρεωτικό στόχο; Την ώρα που ήδη αρκετά από τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται από κάποιες χώρες, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να έχουν «γονατίσει». Γιατί εκτός από το κόστος είναι και η μείωση της παραγωγής.

«Ίσως να έπρεπε να είχαμε ακούσει αυτούς που γνώριζαν τον Πούτιν», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ίσως πάλι να έπρεπε να είχαμε ήδη βρει λύσεις και να μην τις αναζητούσαμε με ημίμετρα την τελευταία στιγμή.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια