Sponsor

ATHENS WEATHER

Τα "κοστολογημένα" αριστερά "θα" στη ΔΕΘ…


Του Γιώργου Κράλογλου

Ένα βήμα πριν από τη γελοιότητα η ΔΕΘ, ως ετήσιος οικονομικός θεσμός. Το κατάφερε κι αυτό η αριστερά της προόδου…, με το "κοστολόγιο" των δικών της "θα"…

Γιατί, όπως και να το κάνεις, τα "θα" της κυβέρνησης, της κάθε κυβέρνησης βεβαίως, ελέγχονται. Κρίνονται από τον λαό στη πορεία της κυβερνητικής θητείας. Πολύ δε περισσότερο όταν ο επόμενος χρόνος είναι χρόνος εκλογών. 

Θα κάνουν "ταμείο" οι ψηφοφόροι. Θα δουν πόσα από τα δικά της "θα" έχουν πιάσει τόπο και πόσα έμειναν στον αέρα. Την δε απάντηση, θα τη δώσουν στη κάλπη. 

Η αριστερά της προόδου..., όμως, ως αξιωματική αντιπολίτευση και κόμμα διεκδίκησης εξουσίας είχε στη ΔΕΘ την υποχρέωση να αποσαφηνίσει πολλά πράγματα, 5 έως 8 μήνες πριν από τις εκλογές.

Και αφού τα ξεκαθαρίσει (με πειστικό τρόπο), να περάσει και σε κοστολόγιο των δικό της "θα", ώστε να μην μειώσει (όπως έκανε και το 2014) τη ΔΕΘ ως καθιερωμένο οικονομικό θεσμό. 

Οφείλει αρχικά να ξεκαθαρίσει πώς θα κάνει αυτά που τάζει. Αν καταργήσει, για παράδειγμα, τα εργασιακά της κυβέρνησης θα το κάνει με έναν νόμο και ένα άρθρο…, όπως έλεγαν το 2014 οι τότε "επαναστάτες" της, που τους πήρε το ποτάμι…; 

Γιατί κάποιοι επενδυτές (που δυστυχώς έχουν πέσει σε προοπτική εκλογών) γνωρίζουν πολύ καλά ότι στον τόπο μας όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις αλλάζουν και οι νομοθεσίες… 

Ότι διαφοροποιείται και η μορφή της γραφειοκρατίας. Δεν αλλάζει βέβαια… Αλλά μεταβάλλει "χρώμα" από μπλε σε ροζ ή πράσινη. Και πάντα με "μπογιές" σοβιετίας. 

Οφείλει να ξεκαθαρίσει αν θα επαναφέρει τις κρατικοποιήσεις ως κυβέρνηση της αριστεράς και προόδου… ή θα δείξει ότι αντιγράφει τον καπιταλισμό Μακρόν και Σολτς, στις παρεκκλίσεις του… 

Το λέμε αυτό, γιατί ο πυρήνας της αριστερής μας αντιπολίτευσης επικαλείται από χθες τους Γάλλους και τους Γερμανούς για τον κρατισμό. 
Οπότε οι επενδυτές (όσοι έχουν παραμείνει στον τόπο) που θα φέρουν δουλειές στο 1.100.000 ανέργους πρέπει να γνωρίζουν αν (παρά τα χρέη και την εποπτεία των δανειστών για τα επόμενα 60 χρόνια) εμείς επιστρέφουμε σε κρατικοποιήσεις... 

Αυτές που έχει πληρώσει ο λαός πάνω από 3,5 τρισ. σε δραχμές και περισσότερα από 3,5 δισ. σε ευρώ. 

Οφείλει να ξεκαθαρίσει αν τη ΔΕΗ θα την κρατικοποιήσει με το παλαιό "επαναστατικό" στιλ, του ενός νόμου και ενός άρθρου… ή θα την κοινωνικοποιήσει.

Και αν θα συνεχίσει τις "κοινωνικοποιήσεις", όπως μετά το 1985 για να τις περάσει στον λαό καθαρές και εκσυγχρονισμένες… ή θα τις παραδώσει (όπως τότε) χωματερές και ουρητήρια…

Είναι αναγκαία αυτή η διευκρίνηση επειδή οι πλάγιοι αριστεροί ήχοι… της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως κόμμα προόδου…, σε οργανωμένες (των ημερών αυτών) επιθέσεις σε επενδύσεις (στον κλάδο κρασιού) θυμίζουν ημέρες Πάτρας, με το ξερίζωμα όλης της βιομηχανίας της, αρχίζοντας από τα ελαστικά. 

Είναι, επίσης, αναγκαία γιατί ειδικά στην περίπτωση της ΔΕΗ επενδυτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν αν με την αριστερά και την πρόοδο… θα κομματικοποιηθεί ο ηλεκτρισμός τόσο προς την παραγωγή προϊόντων όσο και στα νοικοκυριά, με σχέδια και αποφάσεις του κομματικού εργατοπατερισμού. 

Δικαιούνται να το μάθουν για δύο βασικότατους λόγους. Πρώτον, γιατί αν με την κρατικοποίηση της ΔΕΗ οι διακόπτες επιστρέψουν στο κόμμα… (όπως έγινε μετά το 1980 και οδήγησε σε χρεοκοπία τη ΔΕΗ) δεν θα είναι σε θέση να υπολογίσουν τις δικές τους ζημιές στην παραγωγή και άρα το κόστος της. Δεύτερον, αν στα σπίτια ο ηλεκτρισμός κομματικοποιηθεί θα καταλήξει σε βάρος όλης της κατανάλωσης. 

Έχουν δίκιο και στο σημείο αυτό οι επενδυτές. Γιατί οι παλιότεροι από αυτούς (ξένοι όμιλοι που είχαν συνεργαστεί με ελληνικούς) δεν ξεχνούν ότι την εποχή που κατέβαιναν οι διακόπτες της ΔΕΗ η Διοίκησή της (επίσης κομματική) δεν ήξερε ούτε το πότε ούτε τη διάρκεια διακοπής του ηλεκτρικού. 

Οφείλει, τέλος, ως αντιπολίτευση, το κόμμα της αριστεράς και της προόδου…, να δει τη ΔΕΘ ως ετήσιο οικονομικό θεσμό και όχι ως "μπαλκόνι φιέστας" από το οποίο λες και υπόσχεσαι ότι σου κατέβει, επειδή ξέρεις ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν (όπως η κρατικοποίηση της ΔΕΗ), θεωρώντας ότι οι ιθαγενείς του τόπου, του 2022, περιμένουν ακόμη τις αριστερές χάντρες των πολιτικών "παζαριών" της μεταπολίτευσης που μας έφεραν τη χρεοκοπία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια