Ηλεκτρικό ρεύμα: Από 14 έως 17 λεπτά το κόστος της KWh μετά την επιδότηση


Mε υψηλές επιδοτήσεις που απορροφούν το 90% των αυξήσεων, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών (έως 500 κιλοβατώρες) θα συγκρατηθούν τον Οκτώβριο στα επίπεδα των 14 έως και 17 λεπτών/KWh. Πάνω από 19 λεπτά και έως 31,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα κυμανθούν οι χρεώσεις για τη δεύτερη κλίμακα καταναλώσεων (501 έως 1.000 KWh/μήνα) και αρκετά υψηλότερα οι καταναλώσεις άνω των 1.000 KWh που αντιπροσωπεύουν όμως μόλις το 2% των καταναλωτών.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θα διαθέσει συνολικά για την επιδότηση των λογαριασμών τον Οκτώβριο 1,1 δισ. Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κλιμακωτές επιδοτήσεις

Για τον Οκτώβριο ισχύουν κλιμακωτές επιδοτήσεις και συγκεκριμένα 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την πρώτη κλίμακα, 38,6 λεπτά για τη δεύτερη και 33,6 λεπτά για την τρίτη έναντι ενιαίας επιδότησης ύψους 63,9 λεπτά τον Σεπτέμβριο. Στην περίπτωση της δεύτερης και τρίτης κλίμακας προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους σε ποσοστό 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αντίστοιχο κίνητρο εξοικονόμησης δεν προβλέπεται για την πρώτη κλίμακα που αντιπροσωπεύει το 90% της συνολικής κατανάλωσης. Οι επιδοτήσεις απορροφούν το 70%-90% των αυξήσεων (ανάλογα την κλίμακα) και στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ σχεδόν το 100% με την επιδότηση να ανέρχεται στα 48,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια