Πού το πάει ο Ερντογάν;


Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του τουρκικού καθεστώτος εναντίον της Αθήνας συμπυκνώνουν την αύξηση της επιθετικότητας το τελευταίο διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αναφορές για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος στον Έβρο. Η Άγκυρα προβάλει την Ελλάδα ως τον απόλυτο εχθρό, ώστε να ξεφύγει από τα δικά της εσωτερικά προβλήματα.

Μπορεί η πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν να ξεκίνησε από τον κόλπο της Αττάλειας κι όχι δηλαδή στη δικαιοδοσία της Ελλάδας ή της Κύπρου, αλλά αυτό δεν σήμανε τον μετριασμό της προκλητικότητας του ερντογανικού καθεστώτος. Ούτως ή άλλως, η σημασία που αποδόθηκε στην έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν ξεκάθαρη, από την ανακοίνωση του προορισμού του από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος ο Ερντογάν άλλωστε δήλωσε πως αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση.

Βέβαια την ίδια στιγμή δεν πέρασε απαρατήρητη στην Άγκυρα η επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ στην Ελλάδα και η ανακοίνωση του για τις νέες συστοιχίες του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στην Άγκυρα καθώς κι η αναφορά του στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Αν και βρέθηκε στην χώρα μας για ιδιωτική επίσκεψη, ο Μενέντεζ, συνοδευόμενος από το νέο Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη, ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εκεί όπου η αμερικανική παρουσία αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για την Άγκυρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού φρόντισε να δείξει πως στοχοποιεί σαφώς την Ελλάδα, εκτοξεύοντας τη συνήθη κατηγορία του πως στην Ελλάδα επανενεργοποίηθηκε το στρατόπεδο του Λαυρίου για να εκπαιδεύονται Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ. Το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να συνδέσει όσους θεωρεί εχθρούς σε ένα αφήγημα, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο κανάλι για την προπαγάνδα του, από τον Τύπο μέχρι τις δηλώσεις των στελεχών του. Σχεδόν κάθε Κούρδος άλλωστε τελευταία βαφτίζεται τρομοκράτης από το καθεστώς, από την Τουρκία στη Συρία μέχρι και το Ιράκ.

Ταυτόχρονα οι αναφορές για τη δραστηριότητα κυκλωμάτων στην τουρκική επικράτεια σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα γίνονται όλο και περισσότερες. Κατά την προανάκριση που διενεργεί η Ελληνική Αστυνομία, οι μετανάστες στον Έβρο, ισχυρίστηκαν πως οδηγήθηκαν προς την Ελλάδα, από στελέχη του τουρκικού καθεστώτος την περασμένη εβδομάδα. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος κατήγγειλε πως 1.500 μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν σε ελληνική επικράτεια μέσω του Έβρου την Πέμπτη, ενώ η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει στη σύλληψη άνω των 60 λαθροδιακινητών.

Ενώ η Τουρκία πλήττεται από μία πολύ σοβαρή οικονομική κρίση και ένα δυσθεώρητο πληθωρισμό που επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δημιουργεί εχθρούς και φαντασιώσεις στο τουρκικό κοινό. Από τη μία η Ελλάδα είναι ο αντίπαλος που δεν επιτρέπει στον πρόεδρο να κάνει ότι χρειάζεται για την Τουρκία, αν και ο ίδιος εργάζεται για το όραμα απόκτησης πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Τα ανθελληνικά συνθήματα και οι δημόσιες κατηγορίες άλλωστε επιτρέπουν στο καθεστώς του να ενώνει όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, που συναγωνίζεται στις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα.

Ηλίας Τασόπουλος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια