Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη επιτέλους ξύπνησε και προετοιμάζεται για τον σκληρό χειμώνα


Αυξάνονται οι εκκλήσεις για την ενεργειακή «θωράκιση» της ΕΕ εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, με τις Βρυξέλλες απροετοίμαστες να καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας των «27»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε χθες (29/8) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως ένα πιθανό πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά, καθώς οι τιμές της ενέργειας να παραμένουν σε επίπεδα σχεδόν 10 φορές υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Λίγο πριν απο το κρίσιμο «ραντεβού», ακόμα μια φωνή κυβερνητικού αξιωματούχου της ΕΕ έρχεται να προστεθεί στα μηνύματα για αλλαγές στην ενεργειακή οχύρωση της ΕΕ, ιδιαίτερα ενόψει του δύσκολου χειμώνα που αναμένεται.

Η αρμόδια υπουργός του Βελγίου, Τίνε φαν ντε Στράτεν, ανέφερε σε ανάρτηση της στο Twitter πως «οι επόμενοι 5 με χειμώνες θα είναι φρικτοί αν δεν κάνουμε κάτι. Πρέπει να δράσουμε στην πηγή του προβλήματος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να εργαστούμε για να παγώσουμε τις τιμές αερίου».

Η Βελγίδα αξιωματούχος σημείωσε ότι ένα πλαφόν στις τιμές αερίου θα μπορούσε να μειώσει τους ενεργειακούς λογαριασμούς κατά 770 ευρώ και πρόσθεσε πως υπάρχει άμεση ανάγκη για μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας, ειδικότερα στη διασύνδεση του αερίου με την ηλεκτρική ενέργεια, στη «γραμμή» που εξέφρασε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Λίντνερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας «με τον πιο επείγοντα τρόπο», καθώς ένας κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος προειδοποίησε για ένα «γιγαντιαίο σοκ» που απειλεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag την οποία επικαλείται το Bloomberg, ο Λίντνερ δήλωσε ότι απαιτείται ταχεία δράση, διαφορετικά «ο πληθωρισμός θα οδηγείται όλο και περισσότερο από μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας».

Η Γερμανία έχει αποκαλύψει σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας για να περάσει τον χειμώνα με τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτινάσσονται στα ύψη και πιθανή διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού. Ωστόσο, προγραμματίζονται διαδηλώσεις σε ορισμένες περιοχές ζητώντας από την κυβέρνηση να τερματίσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, για να επαναλάβει τις συνήθεις ροές και να μειώσει τις τιμές.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε πει πρόσφατα στο υπουργικό του συμβούλιο ότι ζούμε ένα «σημείο ανατροπής» και «το τέλος της εποχής της αφθονίας». Ανέφερε την κλιματική αλλαγή, ένα καλοκαίρι τρομερής ξηρασίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία ως αιτίες αστάθειαας, καλώντας τους Γάλλους να κάνουν «θυσίες».

Τα σχόλιά του προκάλεσαν θύελλα επικρίσεων, με συνδικάτα και αριστερούς πολιτικούς να επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι Γάλλοι δεν γνώριζαν «αφθονία» υπό την προεδρία του, με φορολογικές περικοπές και μείωση των υποχρεώσεων κοινωνικής ασφάλισης στις επιχειρήσεις που ενισχύουν τα εταιρικά κέρδη και τον πλούτο των υπερπλούσιων .


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια