Sponsor

ATHENS WEATHER

Περί εκλογών και ανατροπών...


Του Κώστα Στούπα 

Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν κάτι θα τις είχαν καταργήσει, έλεγε ένα παλιό αναρχικό σύνθημα. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχει δίκιο. Όχι όμως γιατί οι εκλογές δεν επιφέρουν αλλαγές αλλά γιατί οι όποιες αλλαγές λαμβάνουν χώρα πρώτα στην κοινωνία. Στις εκλογές απλά  καταμετρούνται...

Ο υπογράφων τη στήλη την περασμένη εβδομάδα έκανε χρήση μέρους της κανονικής του αδείας. Πριν την εβδομάδα που πέρασε, ο κοινός παρονομαστής των δημοσιευμάτων και των πολιτικών αναλύσεων ήταν πως η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Σήμερα, μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα, το αφήγημα έχει αλλάξει και η πεποίθηση που είναι αποδεκτή απ’ όλους υποστηρίζει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας στις αρχές του επόμενου θέρους.

Η στήλη είχε επισημάνει εγκαίρως πως τα πιθανά οφέλη μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θα υστερούσαν των αρνητικών επιπτώσεων, καθώς θα έμοιαζε με προσπάθεια απόδρασης και θα θύμιζε την αντίστοιχη κίνηση του κ. Κ. Καραμανλή το Φθινόπωρο του 2009 λίγους μήνες πριν τη χρεοκοπία του 2010.

Αναλυτικά αναφερόταν: "Αν οι εκλογές που θα αναδείξουν την επόμενη κυβέρνηση όμως λάβουν χώρα το Νοέμβριο η κρίση θα έχει προλάβει να δείξει τα δόντια της σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και της οικονομίας.

Επιπλέον τη διαφορά που κατέστησε τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές δεν την προσέφερε, το "μπετοναρισμένο" κομματικό ακροατήριο αλλά μια κατηγορία ψηφοφόρων που εύκολα μετακινείται και χαρακτηρίζεται κυρίως από την εκτίμησή της στη συνέπεια και τη σοβαρότητα.

Μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο θα θυμίσει σε πολλούς τον τρόπο που "απέδρασε" το 2009 ο Κ. Καραμανλής.

Η διεξαγωγή των εκλογών στην ώρα τους ή ένα δύο μήνες νωρίτερα προκειμένου οι δεύτερες εκλογές να μην πέσουν στο μέσο του θέρους, ενδεχομένως να εκτιμηθεί από τους απαιτητικούς εκλογείς.

Εξάλλου η διαφαινόμενη κρίση είναι διεθνής και μπροστά της γονατίζουν οι μεγάλες και άτρωτες οικονομίες. Οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης αφορούν μόνο την ποιότητα της διαχείρισης..."

Τα ζητήματα που συσσωρεύει η διεθνής ενεργειακή, οικονομική και γεωπολιτική κρίση είναι τεράστια και τον επόμενο Χειμώνα θα "αισθανθούμε" ολόκληρο το εύρος των επιπτώσεων.  Επιπλέον, η πιθανότητα επανόδου της πανδημίας κερδίζει έδαφος και αν αυτό συμβεί οι συνέπειες του παραπάνω μείγματος θα είναι πολλαπλάσιες.

Με βάση τον μέσο όρο των ερευνών της κοινής γνώμης τους τελευταίους μήνες αυτό που συνάγεται  είναι η δυσκολία να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμη και μετά τις δεύτερες εκλογές χωρίς απλή αναλογική.

Η κυοφορούμενη πολύπλευρη κρίση αυξάνει τους απρόβλεπτους παράγοντες και αυτό σημαίνει πως η χώρα τον επόμενο Χειμώνα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα.

Μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ απρόθυμων "εταίρων" με ανταγωνιστικές επιδιώξεις  θα μοιάζει περισσότερο με άνοστη "σούπα" και μάλλον θα επιδεινώσει τις συνθήκες παρά θα τις εξομαλύνει...

Αρκετοί, χαρακτηρίζουν την παραπάνω απόφαση, αποσαφήνιση του χρόνου των εκλογών από τον πρωθυπουργό σαν μια κίνηση που τον καθιστά απρόβλεπτο. Αν προσέξουν καλύτερα την πολιτική του πορεία θα αντιληφθούν πως η κίνηση αυτή ήταν συμβατή και προβλέψιμη.

Αυτό που την κάνει να μοιάζει απρόβλεπτη είναι ο γενικότερος τρόπος με τον οποίο πορεύεται η χώρα. Το ύφος διακυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη ταιριάζει περισσότερο στον μέσο όρο μιας φυσιολογικής ευρωπαϊκής χώρας, όπου και θα εκτιμάτο αλλιώς...

Κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις συνθήκες που θα επικρατούν στην Ελλάδα και διεθνώς σε ένα χρόνο από σήμερα...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια