Sponsor

ATHENS WEATHER

Παραμένει μεγάλη η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο


H Ελλάδα έχει μειώσει την κατανάλωση ρωσικού αερίου, αλλά η εξάρτησή της εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», το α΄ εξάμηνο φέτος εισήχθη ρωσικό αέριο 13,3 τεραβατωρών έναντι 16,9 τεραβατωρών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μια μείωση της τάξης του 21,3%.

Η μείωση των εισαγωγών από τη Ρωσία (έπεσε μάλιστα σε μονοψήφιο ποσοστό τους δύο τελευταίους μήνες) οφείλεται έως ένα βαθμό σε τεχνικούς λόγους. Επρεπε η ΔΕΠΑ να απορροφήσει συγκεκριμένες ποσότητες αζερικού αερίου που έρχεται μέσω του TAP, γιατί αλλιώς κινδύνευε και να τις πληρώσει και να τις χάσει. Αντίθετα, βάσει της συμφωνίας με τη ρωσική Gazprom, μπορεί να πληρώσει τις ποσότητες που προβλέπει η συμφωνία σήμερα, αλλά έχει προθεσμία μία διετία να τις παραλάβει και να τις δώσει στην κατανάλωση.

Κατά την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί η εξάρτηση από το υγροποιημένο αέριο, οι εισαγωγές του οποίου αυξήθηκαν κατά 47,3% και από 11,7 τεραβατώρες πέρυσι ανήλθαν σε 17,3 το φετινό πρώτο εξάμηνο. Εως το τέλος Ιουνίου είχαν φτάσει στη Ρεβυθούσα 39 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου έναντι μόλις 15 πέρυσι. Βεβαίως πολλά από αυτά είχαν ως τελικό προορισμό άλλες χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Το πρόβλημα είναι ότι στο εξάμηνο δεν έχει μειωθεί καθόλου η εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο. Οι ηλεκτροπαραγωγοί απορρόφησαν 20,39 τεραβατώρες αερίου στο εξάμηνο του 2022, όσο ακριβώς (20,42) και στη διάρκεια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Στην ουσία, εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη συνολικά (και από άλλους αγωγούς, όχι μόνο από τον Nord Stream), στην Ελλάδα το πλήγμα θα είναι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια