Ανθρωποθυσία στον Ερντογάν


Του Μιχάλη Ψύλου

Πήρε πολλά «δώρα» ο Ερντογάν, εκβιάζοντας τους υπόλοιπους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ανάμεσα σε αυτά και την «ανθρωποθυσία» δυστυχώς ενός λαού- των Κούρδων. «Ο Τούρκος σουλτάνος πήρε άδεια κυνηγιού των Κούρδων σαν να ήταν …αγριογούρουνα», λέει στη «Ναυτεμπορική» ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μπορεί ο πρόεδρος Μπάιντεν να ζήτησε από τον Ερντογάν να «ηρεμήσει» στη Συρία και στο Αιγαίο, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος πριν αλέκτορα φωνήσαι ,δεν δίστασε να εκτοξεύσει νέες απειλές κατά της Ελλάδας και να σχεδιάζει νέα εισβολή στα συριακά εδάφη .

Το μνημόνιο που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην παράγραφο 8, τονίζεται ότι οι δύο χώρες, «βάσει των πληροφοριών που θα παράσχει η Τουρκία», δεν θα προχωρούν μόνο στην έκδοση μελών του ΡΚΚ, αλλά και μελών συνδεδεμένων οργανώσεων όπως οι - υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ – Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας. Μια  πολιτοφυλακή ,που  είναι η μόνη που αντιμάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια  Συρία.

 Σε αυτό το μνημόνιο, που υπεγράφη υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, διακοσμημένο με όμορφα και σωστά λόγια κατά των αυταρχικών καθεστώτων, ουδεμία αναφορά γίνεται για την εγκληματική τουρκική κατοχή τεράστιων εδαφών της Συρίας και του Ιράκ. Και όχι μόνο! Αλλά ανοίγει ο δρόμος και για την αποστολή όπλων στο Τουρκικό  καθεστώς , καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία αποδέχτηκαν την άρση του εμπάργκο στην Άγκυρα. 

Για την Τουρκία βέβαια οι τζιχαντιστές τρομοκράτες είναι χρήσιμοι στην προσπάθειά της να επεκτείνει την επιρροή της και στη Συρία. Η Τουρκία βοήθησε άλλωστε στη μεταφορά τους από τη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι ,για να βάλουν τέλος και στο καθεστώς Ασαντ. Η Τουρκία χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές, όπως το παραδέχονται πλέον όλοι.

«Γονατίζοντας μπροστά στον Ερντογάν, θα τορπιλίσετε τις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη Συρία», είχε προειδοποιήσει πριν τη σύνοδο της Μαδρίτης ο Χαλέντ Νταρβίς, εκπρόσωπος της ηγεσίας των Κούρδων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. «Μαζί με τους τζιχαντιστές συμμάχους τους, το τουρκικό καθεστώς ήδη καταλαμβάνει πολλά μέρη στη Συρία και βομβαρδίζει συχνά τις πόλεις μας», πρόσθεσε ο Νταρβίς ,μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μην υποκύψει στην πολιτική της Τουρκίας, η οποία στοχεύει να ελέγξει το ΝΑΤΟ και να βλάψει τους λαούς της περιοχής», πρόσθεσε ο Κούρδος ηγέτης.

Δυστυχώς, όμως, ένα σκίτσο που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano τα λέει όλα: Κάποιοι ρωτούν τον Ερντογάν τι θα γίνει με τους Κούρδους και αυτός απαντά: «Ποιοι Κούρδοι; » και κρύβει το όπλο που καπνίζει, πίσω από την πλάτη του… 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια