Συγχαρητήρια μπροστά στα αποκαΐδια


Του Μανόλη Καψή

Η μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη ήταν η πρώτη μεγάλη φυσική καταστροφή που αντιμετώπισε η κυβέρνηση φέτος το καλοκαίρι. Υστερα από τις κακές επιδόσεις (επιεικώς) της Πολιτικής Προστασίας πέρσι στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, ήταν δικαιολογημένη η ανακούφιση που έδειξε ο Χρήστος Στυλιανίδης το βράδυ της Τετάρτης; Η έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγόρησε ότι "βγήκε μπροστά στα αποκαΐδια για να δώσει συγχαρητήρια στον εαυτό του";

Η απάντηση είναι ότι η επιχείρηση ήταν επιτυχής, παρά τα χιλιάδες στρέμματα δάσους και τα σπίτια που κάηκαν. Η φωτιά έσβησε μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, οι ζημιές είναι περιορισμένες και όλα δείχνουν ότι η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση.

Όπως αποκάλυψε η Καθημερινή, μέσα σε 5 λεπτά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς- που έγινε στις 5:19 το απόγευμα της Τρίτης- έλαβαν εντολή να πετάξουν στο σημείο της πυρκαγιάς 2 αεροσκάφη και μέσα στα επόμενα 2 λεπτά απογειώθηκαν άλλα δυο. Μέσα σε 26 λεπτά, είχαν σηκωθεί συνολικά 15 εναέρια μέσα, ασχέτως αν ορισμένα δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω των δυνατών ανέμων. Τα πεζοπόρα τμήματα ειδοποιήθηκαν αμέσως. Κοντά στο σημείο ήταν δυο οχήματα, οι υπόλοιποι έφθασαν μετά από σχεδόν μισή ώρα, λόγω του δύσβατου του εδάφους.

Και οι ζημιές; Το δάσος που χάθηκε, τα σπίτια που κάηκαν; Πώς θα γίνει η αποτίμηση; Ας κάνουμε τη σύγκριση με τη φωτιά του 2018 στο Μάτι. Αλλωστε το σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά στην Πεντέλη, δεν είναι μακριά από το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά στο Μάτι, το ανάγλυφο του εδάφους είναι παρόμοιο και οι μετεωρολογικές συνθήκες ακριβώς ίδιες. Θυελλώδεις άνεμοι.

Στην Πεντέλη δεν είχαμε κανένα νεκρό- πλην του άτυχου αυτόχειρα- κάηκαν 15 χιλιάδες στρέμματα δάσους , ενώ από τις μέχρι στιγμής αυτοψίες, 37 σπίτια έχουν ζημιές, 45 κατοικίες έχουν κριθεί προσωρινά ακατάλληλες και 39 έχουν καταστραφεί τελείως.

Στο Μάτι είχαμε επισήμως 102 νεκρούς- γιατί υπάρχει και άγνωστος αριθμός νεκρών, σε ανώνυμο ταφικό μνημείο στο κοιμητήριο της Νέας Μάκρης, συνολικά κάηκαν 12.759 στρέμματα, ενώ καταστράφηκαν 4.000 σπίτια.

Η πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά, μετά την αυτοσυγκράτηση που επέδειξε όσο διαρκούσε η επιχείρηση, σημείωνε ότι "η Αττική για μία ακόμα φορά καίγεται" και ότι υπάρχουν 3.500 οργανικά κενά πυροσβεστών. Μήπως το προσωπικό που έδρασε στη φωτιά στην Πεντέλη δεν ήταν επαρκές;

Στη φωτιά στην Πεντέλη επιχείρησαν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα, συν οι 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες. Συνολικά επιχείρησαν 26 εναέρια μέσα, εκ των οποίων 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Στη μέγιστη ανάπτυξή τους επιχειρούσαν ταυτόχρονα 19 εναέρια μέσα.

Μήπως θα μπορούσε να υπάρξει πρόληψη; Δεν ξέρω αν υπάρχει εμπρησμός, όπως λένε παράγοντες της Πυροσβεστικής και αφήνουν να εννοηθεί ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπήρχαν καλώδια και πυλώνες του (συνήθως ύποπτου) ΔΕΔΔΗΕ, στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά, συνεπώς η φωτιά είναι υπό διερεύνηση. Η φωτιά θα μπορούσε να έχει προκληθεί όμως και από αυτανάφλεξη. Ας συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή θα κάνει τις πυρκαγιές πιο συχνές. Με δεδομένες τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν την Τρίτη, είναι θαύμα που δεν εκδηλώθηκαν ακόμα περισσότερες πυρκαγιές.

Μόλις έσβησε η φωτιά ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πήγε με συνοδεία στην αυτοψία που έκανε στα καμένα και ότι διέθετε και φρουρά. Πήγε με "15 συνοδευτικά και 5 θωρακισμένα", έγραφε η ανακοίνωση, σαν να πήγαινε σε "εμπόλεμη ζώνη", αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός φοβάται τις αντιδράσεις των κατοίκων και φροντίζει για την ασφάλειά του. Ακολούθησε η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για τις φωτογραφίες που έβγαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νοσοκομείο της Πεντέλης, όπου ο φακός τον έπιασε κάποια στιγμή να χαμογελά. Δεν έχει ενσυναίσθηση, αποφάνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνειρμικά, έρχεται στο μυαλό σου το πώς πήγε ο τότε πρωθυπουργός στο Μάτι, όταν πια είχαν περισυλλεγεί επιτέλους τα πτώματα. 7 η ώρα το πρωί, σε μια τελείως έρημη περιοχή, συνοδευόμενος μόνο από τη γραμματέα του και την ασφάλειά του και μια δική του κάμερα… μήπως και δουν τις κάμερες και τους δημοσιογράφους οι κάτοικοι και τρέξουν να τον συναντήσουν. Είμαι βέβαιος ότι εκείνος ήταν πολύ στεναχωρημένος. Σε καμία φωτογραφία ο φακός του προσωπικού του φωτογράφου- γιατί ούτε τα πρακτορεία είχαν ειδοποιηθεί- δεν τον έπιασε να χαμογελά. Τόσο στεναχωρημένος που δεν πήγε ποτέ να επισκεφθεί τους εγκαυματίες στα νοσοκομεία. Ούτε αυτός, ούτε ο υπουργός του της Υγείας. Ισως για να μην δούμε τα βαθιά αισθήματα λύπης που τους είχαν συγκλονίσει. Μετά, αποκαμωμένος, πήρε το κότερο και πήγε διακοπές…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια