Η κυβέρνηση και η χώρα μας, έχουμε μπροστά μας πολλά ανοιχτά μέτωπα που κρύβουν σημαντικούς κινδύνους. Οι περισσότερες «νάρκες» είναι γνωστές, παρακολουθούνται και γίνονται προσπάθειες μετριασμού της επίδρασής τους και συγκράτησης της πιθανότητας να εκραγούν.
Γράφει ο Γιώργος Αράπογλου *
Οι συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, η ένταση στη ρητορική της τουρκικής ηγεσίας, ο πληθωρισμός, οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το προσφυγικό/μεταναστευτικό κύμα (και η εκμετάλλευσή του…), οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, τα προβλήματα της καθημερινότητας, οι θερινές πυρκαγιές, η πιθανή (αν και απευκταία) φθινοπωρινή επανάκαμψη της πανδημίας… είναι μόνο κάποιες από αυτές.
Τα καύσιμα και οι μεταφορές είναι άλλη μία, στο ευρύ ναρκοπέδιο μέσα από το οποίο προχωράμε, η κυβέρνηση και όλοι μας. Επιλέγονται από το 28% των πολιτών (από 12% τον Μάιο!) ως το κύριο οικογενειακό έξοδο που προβληματίζει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Ιουνίου της Pulse RC, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Την ίδια στιγμή, η τάση για τις τιμές τους είναι αυξητική και η αγωνία όλων μας -και της κυβέρνησης- μεγάλη.
Ίσως η συγκεκριμένη «νάρκη» απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και πιο έντονες προσπάθειες ή μέτρα για την εξουδετέρωσή της. Βρισκόμαστε στην αρχή της θερινής περιόδου -και σε ύφεση της πανδημίας- οπότε οι μετακινήσεις θα είναι περισσότερες, οι «εξορμήσεις» πιο συχνές και οι καλοκαιρινές διακοπές μπροστά μας. Το ερώτημα είναι εύλογο: θα μπορούσε αυτή η «νάρκη», μαζί ίσως με τις άλλες που ενδεχομένως ενεργοποιηθούν μέχρι το φθινόπωρο, να διαταράξουν το θετικό ισοζύγιο που αναμένεται, από μια ιδιαίτερα δυναμική τουριστική σεζόν;
Όλοι -και η κυβέρνηση- ευχόμαστε να έχουμε ένα κάλο, ήσυχο και αποδοτικό για την οικονομία της χώρας μας, καλοκαίρι. Οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν -και ελπίζουμε- ότι θα το έχουμε. Ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος του θέρους και το ισοζύγιο που θα προκύψει θα είναι καθοριστικό για το μέλλον.
Προφανώς όμως, κάθε ενεργοποίηση κινδύνου, όπως οι ήδη φουσκωμένες τιμές των καυσίμων πολύ περισσότερο μια περαιτέρω αύξησή τους, σε ένα τρίμηνο που, οι πιο πολλοί από μας, θα πολλαπλασιάσουμε τις μετακινήσεις μας, αυξάνει τον κίνδυνο ενίσχυσης της αρνητικής πλευράς αυτού του ισοζυγίου…
Στους προβληματισμούς μας, ενισχυμένη συμμετοχή έχει, το τελευταίο διάστημα, και το μέτωπο των ελληνοτουρκικών θεμάτων και σχέσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό στο αντίστοιχο ερώτημα, στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, όσον αφορά το ποιος από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Είναι σύνηθες και αναμενόμενο στα εθνικά θέματα και κυρίως σε περιόδους κρίσης, η κοινωνία να συσπειρώνεται γύρω από την πολιτική της ηγεσία.
Το συγκεκριμένο δημοσκοπικό εύρημα όμως, μάλλον δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά -ούτε κυρία- σε αυτή την παραδοχή. Άλλωστε δεν είμαστε εν μέσω κάποιας μείζονος εθνικής κρίσης, έστω και αν οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι. Περισσότερο, πρέπει να αποδοθεί στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. Όπως και στο σύνολο των αποφάσεων, των επιλογών και των πράξεων της κυβέρνησης -σε συνδυασμό με τα γεγονότα και τις εξελίξεις της πρόσφατης περιόδου- τα οποία προφανώς αξιολογήθηκαν θετικά από τα αντίστοιχα ποσοστά πολιτών και βελτίωσαν περαιτέρω την εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού.
Κάθε ένας από τους επόμενους μήνες, αναμένουμε να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον προηγούμενο. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις μοιάζουν να αυξάνονται -αντί να μειώνονται. Θα συνεχίσουμε, μέσα από τις ερχόμενες δημοσκοπήσεις της Pulse RC, να προσπαθούμε να ρίξουμε λίγο περισσότερο φως στην πορεία αυτή, τουλάχιστον όσον αφορά τις απόψεις και τις επιλογές της ελληνικής κοινωνίας.
* Ο Γιώργος Αράπογλου είναι Γενικός διευθυντής της Pulse RC
0 Σχόλια