Sponsor

ATHENS WEATHER

Η ρωσοτουρκική συνωμοσία...


Του Κώστα Στούπα

Πριν λίγες μέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ρώσου υπουργού των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με θέμα την ασφαλή εξαγωγή του ουκρανικού σιταριού στις διεθνείς αγορές, ένας Ουκρανός δημοσιογράφος κατάφερε να χαλάσει τη "φιέστα"...

Ο δημοσιογράφος τίναξε τη συνέντευξη στον "αέρα" διατυπώνοντας ευθέως την κατηγορία ότι η Ρωσία έχει κλέψει ουκρανικά σιτηρά. Η απάντηση που έλαβε ήταν το σύνηθες "ποίημα" της προπαγάνδας του ρωσικού καθεστώτος, πως για αυτό φταίει ο Ζελένσκι και το "νεοναζιστικό" καθεστώς της Ουκρανίας από το οποίο "η Ρωσία προσπαθεί να απελευθερώσει" τον λαό.

Ο δημοσιογράφος απεύθυνε την ερώτηση χωρίς την άδεια των διοργανωτών αφού του αρνήθηκαν επανειλημμένα να του δώσουν τον λόγο, γεγονός που καταδεικνύει πως η συνέντευξή ήταν "στημένη".

Η συνέντευξη οργανώθηκε την περίοδο όπου διεθνώς εκφράζονταν ανησυχίες για τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου λιμού εξαιτίας του "μπλοκαρίσματος" των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών και αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας θετικής εικόνας για τη Ρωσία και την Τουρκία. 

Η κατάσταση με την αγροτική παραγωγή της Ουκρανίας, οι εξαγωγές της οποίας αποτελούν σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας κατανάλωσης κυρίως σε ηλιέλαιο, καλαμπόκι και σιτάρι, είναι περισσότερο περίπλοκη μετά τη ρωσική εισβολή.

Αν πριν μερικές ημέρες η Ρωσία επεδίωκε με τη συνέντευξη Τύπου να εξευμενίσει τη διεθνή κοινή γνώμη με στόχο τη χαλάρωση των μέτρων, τις τελευταίες μέρες έχει αλλάξει τακτική και φαίνεται να επιδιώκει τη διεθνή επισιτιστική κρίση.

Προχθές η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία πως οι δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία βομβαρδίζουν τους σιτοβολώνες με εμπρηστικές βόμβες.
 
Το εύφλεκτο περιεχόμενο των βομβών αυτών καίγεται στους 2.200C και ανάβει πυρκαγιές που είναι δύσκολο να σβηστούν.

Ο συγγραφέας Τίμοθι Σνάιντερ ανέβασε πριν λίγες μέρες μια άλλη εκδοχή στο Twitter (Timothy Snyder @TimothyDSnyder). 

Κατά τον Σνάιντερ το καθεστώς Πούτιν με την καταστροφή της ουκρανικής σοδειάς προσπαθεί να προκαλέσει επισιτιστική κρίση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προκειμένου να προκαλέσει αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
 
Με τον τρόπο αυτό υπολογίζει πως θα  αυξήσει τις κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις στα πλαίσια της αποσταθεροποίησης της Ε.Ε.

Αν ευσταθεί το σενάριο αυτό και αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές θα πρέπει να περιμένουμε πως ένα σημαντικό μέρος θα επιχειρηθεί να διοχετευθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Ήδη, από στην τουρκική πλευρά παρατηρείται αύξηση των προωθήσεων.

Τούτο σημαίνει πως θα πρέπει να αξιολογήσουμε την τουρκική προκλητικότητα και υπό το πρίσμα ενός επικείμενου μεταναστευτικού κύματος μεγαλύτερου και από εκείνο του 2015.

Η ανάρτηση του Τίμοθι Σνάιντερ στο Twitter:

"Σε κανονικούς καιρούς, η Ουκρανία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας τροφίμων. Ένας ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός εμποδίζει πλέον την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά.

Εάν ο ρωσικός αποκλεισμός συνεχιστεί, δεκάδες εκατομμύρια τόνοι τροφίμων θα σαπίσουν σε σιλό και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία θα λιμοκτονήσουν.
 
Η φρίκη του σχεδίου πείνας του Πούτιν είναι τόσο μεγάλη που δυσκολευόμαστε να την συλλάβουμε. Τείνουμε επίσης να ξεχνάμε πόσο κεντρικό είναι το φαγητό για την πολιτική. Μερικά ιστορικά παραδείγματα μπορούν να βοηθήσουν.

Η ιδέα ότι ο έλεγχος των ουκρανικών σιτηρών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο δεν είναι νέα. Και ο Στάλιν και ο Χίτλερ ήθελαν να το κάνουν.

Για τον Στάλιν, η μαύρη γη της Ουκρανίας επρόκειτο να αξιοποιηθεί για να οικοδομηθεί μια βιομηχανική οικονομία για την ΕΣΣΔ. Στην πραγματικότητα, η κολεκτιβοποιημένη γεωργία σκότωσε περίπου τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανούς

Συγκεκριμένα, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς, ο Στάλιν κατηγόρησε τους ίδιους τους Ουκρανούς. Η σοβιετική προπαγάνδα αποκάλεσε "Ναζί" όσους επέστησαν την προσοχή στον λιμό

Οι πραγματικοί Ναζί είχαν σχετικές ιδέες. Τους άρεσε η ιδέα του ελέγχου της ουκρανικής γεωργίας. Αυτός ήταν στην πραγματικότητα ο κεντρικός πολεμικός στόχος του Χίτλερ.

Ο Χίτλερ ήθελε να ανακατευθύνει τα ουκρανικά σιτηρά από τη Σοβιετική Ένωση στη Γερμανία, με την ελπίδα να λιμοκτονήσει εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος διεξήχθη για την Ουκρανία και σε σημαντικό βαθμό στην Ουκρανία, μεταξύ δικτατόρων που ήθελαν να ελέγξουν τις προμήθειες τροφίμων.

Η ρωσική πολιτική μνήμης προετοίμασε τον δρόμο για ένα σχέδιο πείνας του 21ου αιώνα. Οι Ρώσοι λένε ότι ο λιμός του Στάλιν ήταν ένα ατύχημα και ότι οι Ουκρανοί είναι Ναζί. Αυτό κάνει την κλοπή και τον αποκλεισμό να φαίνονται αποδεκτά. 16/11

Το σχέδιο πείνας του Πούτιν, πιστεύω, προορίζεται να λειτουργήσει σε τρία επίπεδα. Πρώτον, είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας καταστροφής του ουκρανικού κράτους, κόβοντας τις εξαγωγές του

Το σχέδιο πείνας του Πούτιν έχει επίσης σκοπό να δημιουργήσει πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, περιοχές που τρέφονται συνήθως από την Ουκρανία. Αυτό θα προκαλούσε αστάθεια στην ΕΕ.

Τέλος, και το πιο φρικτό, ένας παγκόσμιος λιμός είναι απαραίτητο σκηνικό για μια εκστρατεία ρωσικής προπαγάνδας εναντίον της Ουκρανίας. Ο πραγματικός μαζικός θάνατος χρειάζεται ως φόντο για έναν διαγωνισμό προπαγάνδας. 14/16

Όταν αρχίσουν οι ταραχές για τα τρόφιμα και καθώς εξαπλώνεται η πείνα, η ρωσική προπαγάνδα θα κατηγορήσει την Ουκρανία και θα ζητήσει να αναγνωριστούν τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στην Ουκρανία και να αρθούν όλες οι κυρώσεις.
 
Η Ρωσία σχεδιάζει να λιμοκτονήσει Ασιάτες και Αφρικανούς για να κερδίσει τον πόλεμο της στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα νέο επίπεδο αποικιοκρατίας και το τελευταίο κεφάλαιο της πολιτικής πείνας".


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια