Διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της Σχολής Ερευνας Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας ανακάλυψε μια κολοσσιαία μαύρη τρύπα η οποία φαίνεται ότι είναι ενεργή επί εννέα δισ. έτη και αυξάνει μόνιμα τον όγκο της σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα απορροφώντας τεράστιες ποσότητες ύλης ασταμάτητα.
Με άρθρο της στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι αυτή η μαύρη τρύπα βρίσκεται σε απόσταση περίπου επτά δισ. ετών φωτός και αυξάνει μόνιμα τον όγκο της εδώ και εννέα δισ. έτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η μαύρη τρύπα καταπίνει μια Γη κάθε δευτερόλεπτο έχοντας αποκτήσει μάζα τρία δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Είναι 500 φορές μεγαλύτερη από τον Τοξότη Α*, την τεράστια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας γαλαξία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι εκεί που βρίσκεται αυτή η μαύρη τρύπα υπήρξε σύγκρουση δύο μεγάλων γαλαξιών και αυτή η σύγκρουση τροφοδοτεί έκτοτε με αστείρευτες ποσότητες ύλης την μαύρη τρύπα.
Fastest-growing black hole, with mass of 3 billion suns, discovered by astronomers | WION Originals
Ο γαλαξιακός πυρήνας (κβάζαρ) που τροφοδοτείται από την μαύρη τρύπα εκπέμπει επίσης κολοσσιαίες ποσότητες ενέργειας κάνοντας τον να έχει φωτεινότητα επτά χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τη φωτεινότητα που έχουν συνολικά όλα τα άστρα του γαλαξία μας. Με τον όρο κβάζαρ οι επιστήμονες περιγράφουν τους εξαιρετικά λαμπρούς και μακρινούς ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες οι οποίοι εμφανίζονται στον παρατηρητή ως αστέρες και όχι σαν μεγάλης έκτασης κοσμικές δομές.
Η ονομασία των κβάζαρ προέρχεται από το quasi-stellar που σημαίνει «παρόμοιος με αστέρα» και η ελληνική απόδοση τους είναι ημιαστέρες. Τροφοδοτούνται από τις κατά βάση υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στα κέντρα των γαλαξιών εκπέμποντας πολύ έντονο φως, πιο έντονο από το φως που εκπέμπει ολόκληρος ο γαλαξίας τους.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια