Ικανοποίηση της Αθήνας για το “γκόλ” του “Σουλτάνου”

Τι άλλο θα σκεφτούν για να να μας τρελάνουν;


Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς

Μας έχει συνηθίσει ο πρωθυπουργός στις σύντομες τουριστικές αποδράσεις. Κάπως έτσι νομίζω ότι είδε και το ταξίδι του στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Μια ακόμη ευκαιρία να δοξαστεί ως κρυπτόμενος …Μωυσής, να ανταλλάξει εθιμοτυπικές αβρότητες με τους γαλαζοαίματους της Ισπανίας, να φορέσει τα καινούργια πέδιλα η Μαρέβα και να αποφύγει πάσει θυσία τις κακοτοπιές, στο γνωστό δόγμα “δεν θέλουμε να γινόμαστε δυσάρεστοι”.

Δυστυχώς αυτό το…κομπαρσιλίκι σε μεγάλα γεγονότα, ιδιαίτερα όταν αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής είναι ο αιώνιος αντίπαλος, αποτελεί ασφαλή επιλογή για τον πολιτικό-τουρίστα, αλλά δεν πάει τη χώρα μακριά. Φαίνεται ολίγιστος ο κύριος Μητσοτάκης, φτωχός συγγενής κυριολεκτικά, μπροστά στον άλλο-ξέρετε-τον απομονωμένο, τον ετοιμόρροπο και απεχθή που τελικά πήρε όλο το χαρτί αναγκάζοντας τους χαμένους να του λένε φχαριστώ και από πάνω!

Κι όμως. Αντί τα καλοταισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να αναλύσουν τι πέτυχε ο Ερντογάν με μια απίθανη διπλωματική μανούβρα τις τελευταίες εβδομάδες, προτίμησαν να ανεβάζουν φωτογραφίες από την “υπέρπλαμπρη” παρουσία του δικού μας πρωθυπουργικού ζεύγους στο βασιλικό ανάκτορο της Μαδρίτης, και να επιννοούν απίθανες ιστορίες ακόμη και για το πώς-τάχα-αποκλείστηκε ο Τούρκος πρόεδρος από την οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών!

Την επόμενη μέρα κι ενώ είχε πλέον εμπεδωθεί και στον πιο αδαή ο ανέξοδος θρίαμβος της Τουρκίας, ξέχασαν την σύνοδο και επέστρεψαν στα προσφιλή θέματα της καθημερινής ατζέντας, την Πισπιριγκιάδα, τους αλλοδαπούς αριστούχους, τα μαλιά του Τσιτσιπά και πάει λέγοντας.

Στη συνέχεια, αφού βεβαιώθηκαν ότι ο Ερντογάν απέφυγε τις αναφορές για τα νησιά και την αποστρατικοποίηση(δεν είχε κανένα λόγο να ασχοληθεί με την Ελλάδα αφού διασφάλισε τον στρατηγικό στόχο του με την Φινλανδία και τη Σουηδία), οι φωστήρες της κυβερνητικής προπαγάνδας πλάσαραν αυτή την “παράλειψη”, ως μία ακόμη…νίκη Μητσοτάκη.

Σκιάχτηκε δηλαδή ο Σουλτάνος από το μπόι  και τη πυγμή του δικού μας ανέμελου τουρίστα(πως το πε η Ντόρα; “Πάει οπλισμένος σαν αστακός ο Κυριάκος”;) και έκανε πίσω. Κάποιοι πιο ευφάνταστοι και εφευρετικοί, αυτοί κατά σύμπτωση που άρπαξαν τα περισσότερα από τον κουμπαρά του Πέτσα, το τερμάτισαν μιλώντας για…κωλοτούμπα Ερντογάν στο ΝΑΤΟ.

Αξιος ο μισθός τους, αλλά καθήστε μισό λεπτό να διαβάσετε τι απέσπασε η Τουρκία από αυτή τη …κωλοτούμπα απέναντι στην Σουηδία και την Φινλανδία:

Πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων που της δίνει πρόσβαση-εάν το επιθυμήσει-στα προηγμένης τεχνολογίας σουηδικά οπλικά συστήματα, όπως το μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς, Gripen-E.
Πανηγυρικό άδειασμα των Κούρδων της Συρίας και τερματισμό κάθε βοήθειας προς τις ένοπλες ομάδες τους, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως πράσινο φως για τουρκική εισβολή και εθνοκάθαρση.
Χαρακτηρισμό των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν (Κούρδων, Ακροριστερών, Γκιουλενιστών) ως “τρομοκρατών” με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία τους στις σκανδιναβικές χώρες
Δέσμευση στήριξης και συνεργασίας απέναντι σε απειλές ασφαλείας και προσέγγιση από την πίσω πόρτα με την πρωτοβουλία στενότερης ευρωπαικής αμυντικής συνεργασίας PESCO που ακυρώνει αυτόματα κάθε πλεονέκτημα ελληνικής συμμετοχής
Επίσημη δέσμευση των ΗΠΑ δια στόματος Μπάιντεν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να προωθήσει το τουρκικο αίτημα αναβάθμισης/εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων 80 F-16 και αγορά μίας παρτίδας 40 ολοκαίνουργιων Viper.
Το απίθανο της υπόθεσης είναι ότι ο Ερντογάν κατάφερε να “πουλήσει” στο ΝΑΤΟ αυτή του την επιτυχία ως εξαιρετική υποχώρηση. Ενα είδος ανιδιοτελούς τουρκικής εκδούλευσης για την ενότητα της Συμμαχίας. Με αποτέλεσμα όλοι σήμερα να πέφτουν στα πόδια του σύγχρονου “Εφέντη”, χαιρετίζοντας την μεγαλοθυμία του!

Ο πραγματικός αρχιτέκτονας βέβαια του deal είναι οι ΗΠΑ και μάλλον αυτό πρέπει να μας απασχολήσει. Φανταστείτε όμως αν οι ψοφοδεείς Σκανδιναβοί  υποχωρούν κατά τέτοιο κραυγαλέο τρόπο στις αξιώσεις του Ερντογάν πόσο πρόθυμοι θα εμφανιστούν να μας υποστηρίξουν σε ενδεχόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση μαζί του…

Ολα αυτά δεν φαίνεται να ταράζουν τη νιρβάνα του δικού μας happy traveller που έσπευσε να ενώσει την χαρά του με αυτή των υπολοίπων γιατί αποσοβήθηκε η κρίση στο ΝΑΤΟ και τώρα μπορούμε να την πέσουμε…όλοι μαζί στο Πούτιν. Δεν είπε κουβέντα για την καθημερινή τουρκική απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Κλώτσησε μία ακόμη ευκαιρία να διεθνοποιήσει το ζήτημα, φέρνοντας τους Συμμάχους προ των ευθυνών τους. Για να μη χαλάσει την πανηγυρική ατμόσφαιρα. Και τις διακοπές του συνάμα…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια